In de maasheggen vallen regelmatig gaten.  Deze wil de gemeente herstellen.  (Foto: Jos Gröniger)
In de maasheggen vallen regelmatig gaten.  Deze wil de gemeente herstellen.  (Foto: Jos Gröniger)

Herstelplan voor maasheggen in Mook en Middelaar

Algemeen 492 keer gelezen

MOOK EN MIDDELAAR | De gemeente Mook en Middelaar wil de ruim 23 kilometer maasheggen in oude luister herstellen. In de vergadering van de commissie Grondgebied wordt deze week het voorstel voor een herstelplan besproken.

Door: Jos Gröniger

Met het vaststellen van het herstelplan wordt uitvoering gegeven aan een uit 2015 daterende motie. Die leidde tot het opstellen van de Visie Maasheggen (door de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap, VNC).
De Visie Maasheggen bestaat onder andere uit een aantal inventarisaties. Zo is in beeld gebracht dat op Mook en Middelaars grondgebied 207 heggen groeien met een totale lengte van 23 kilometer. Daar horen ook de heggen met gaten bij. Sommige heggen bestaan voor 80 tot 90 procent uit gaten. De totale lengte aan gaten bedraagt 6,3 kilometer. Bijna alle maasheggen komen voor op historische kaarten uit 1850 en 1900. De heggen bestaan uit inheemse soorten als wegedoorn en tweestijlige meidoorn. Ook zijn er veel oude vlechtsporen aangetroffen. De heggen langs openbare wegen hebben over het algemeen een goede onderhoudstaat. Op agrarische gronden laat het onderhoud te wensen over. Bij de meeste heggen ontbreekt een kruidenzoom, die nodig bescherming is tegen bemesting, bestrijdingsmiddelen en grondbewerking.
De Visie Maasheggen geeft de gemeente ook bevoegdheden handhavend op te treden bij beschadigingen aan de maasheggen.

Met de Visie Maasheggen wil het Moose College het eeuwenoude landschap herstellen en waar mogelijk intact houden. "We willen daarbij optrekken met de gemeenten Gennep en Bergen in het kader van het Uitvoeringsprogramma Noordelijke Maasvallei ", zeggen wethouder Karin Peters, die nog meer ambities koestert. "Het zou mooi zijn als dit Maasheggengebied in de toekomst ook aansluit bij Unesco Man and the Biospherestatus."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant