Koos.
Koos. Foto: De Maas Driehoek
COLUMN

En wij maar denken dat iedereen een dak boven zijn hoofd wil

Algemeen 808 keer gelezen

Al was het niet geïsoleerd en evenmin tochtvrij, de primitiefste volkeren zochten al een dak boven hun hoofd. Al was het maar een hol in een rotswand. Het werd in de loop der eeuwen steeds verfijnder. Tot we op enig moment zelfs winkelpassages gingen overkappen. Dat summum van moderniteit bereikte ook Gennep, Cuijk en Boxmeer. Schielijk vertrokken begin jaren zeventig de nonnen uit hun klooster en kwam op de plaats van het klooster – en vooral daar waar de nonnen hun tuin hadden – een overdekt winkelcentrum. Ziedaar hoe ook Boxmeer werd voortgestuwd in de vaart der volkeren met de wording van winkelcentrum De Kloostertuin.

Ik vond en vind het allemaal heel logisch en heel erg prettig. Niks zo vervelend als je met je vers aangeschafte doos met nieuwe schoenen van de warmte en de droogte van een winkel de tochtige en regenachtige winkelstraat in moet.

Maar ik heb kennelijk een afslag gemist. De ontwikkeling van tientallen eeuwen waarin de mens een steeds mooier dak boven zijn hoofd bedacht, blijkt plots tot ommekeer te zijn gebracht. Een overdekt winkelcentrum is niet meer eigentijds. Het heeft kennelijk te maken met de beleving dat een winkelstraat onder de blote hemel moet liggen. Althans een grote meerderheid – en ik hoor het ook om mij heen – vindt een dak boven een winkelcentrum niet meer modern. Het dak moet eraf.

Volgens mij snapt die meerderheid het niet zo goed. Ik wel. En ik weet waar het probleem zit. Mensen in Boxmeer vinden De Kloostertuin niet gezellig en niet mooi. Maar wordt die plots wel mooi en gezellig als je het dak eraf haalt? Wat is dat voor een kromme redenering?

Om de zoveel tijds willen we iets nieuws. Het is als met kleine kinderen. Of trouwens volwassenen ook. Als het maar weer wat anders is, dan is het goed. Iemand roept dat het toch heerlijk is de vier jaargetijden te ondergaan als je de winkel uitstapt en een hele meute roept het hem/haar na.

Pak het probleem aan waar het zit. De voorbije renovaties waren geen groots succes. Welnu, bedenk een goed plan, maak het gezellig. Maar laat in hemelsnaam dat dak er op zitten. Zelfs de allereerste grotbewoners begrepen dat concept al. En die lachten je recht in je gezicht uit als je begon te zwetsen over beleving.

Koos

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant