Archieffoto.
Archieffoto.
column Koos

"Die dronken Polen komen eigenlijk ook wel van pas"

Algemeen 525 keer gelezen

COLUMN KOOS | Kom eens kijken, zei een goede bekende van me. Had net een huis gekocht en het moest nodig in de verf gezet worden. Hij was ervan geschrokken hoeveel geld dat dat moest kosten. Maar daar had hij dankzij een goede tip iets op gevonden. Zelf was hij niet zo handig. Die buurman van hem had het door een groepje Polen laten doen. En hard werken als die doen, niet te geloven!

Keurig wit betaald. En toch hartstikke goedkoop. Had trouwens ook "zonder rekening" gekund, nóg goedkoper.
Ik wist dat dit circuitje – zeg maar gerust circuit – bestond, maar was toch wat verbaasd. Die buurman van mijn kennis, kende ik niet zo goed. Maar ik kende hem wel genoeg om te weten dat hij een gruwelijke hekel aan buitenlanders heeft. Die buitenlanders, zo luidde zijn bekende redenering, profiteren hier van al onze mooie voorzieningen.
Meteen allemaal terugsturen naar hun land en een grote muur er omheen. Maar met dat terugsturen had hij gewacht. Want hij had ze nog wel even nodig. Een andere groep Polen, of waren het Hongaren, verstaan kon hij geen van allen, bleek heel goed te kunnen stukadoren. Dat wist hij weer van een familielid een dorp verderop.
Ik snap iedereen. Een huis schilderen of de woonkamer opnieuw stukadoren kost een hoop geld. Dus als dat goedkoper kan en je zou daar geen gebruik van maken, dan ben je een dief. Van je eigen portemonnee in dit geval.
Maar als het schilderen, stukadoren, metselen, tuinieren eenmaal gedaan is, dan degraderen deze nijvere ambachtslieden tot ongewenste, altijd dronken horken.
Ik snap de kersverse huisbezitter. Maar ik snap het eigenlijk ook weer niet zo goed. We zijn voor open grenzen zolang het ons uitkomt. Zoals destijds de Turken en Marokkanen van harte welkom waren toen er bij Homburg in Cuijk varkens opengesneden en bij Fri-Ki in Boxmeer kippen gepeld moesten worden. Daar hadden wij zelf geen zin in.
Als ik om me heen kijk en een rekensommetje voor het Land van Cuijk en Maasduinen maak, dan kom ik op miljoenen, waarvoor de ongewenste Oost-Europeanen keurig werk hebben geleverd. Als ik ze in het weekend bij mij in het dorp weer eens dronken tegenkom en bedenk dat ze net een verre droevige echtgenote en kinderen aan de lijn hebben gehad, constateer ik opgelucht dat ze die week weer een paar mensen veel geld hebben bespaard.

Koos

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant