Opening van de tentoonstelling 'Beta Siapa: Ken je mij?' in de Cuijkse bieb, met in het midden eregast 'Oma' Otler. Ze wordt geflankeerd door Raïssa Tauroni (links) en Marsha Laijan.
Opening van de tentoonstelling 'Beta Siapa: Ken je mij?' in de Cuijkse bieb, met in het midden eregast 'Oma' Otler. Ze wordt geflankeerd door Raïssa Tauroni (links) en Marsha Laijan. Foto: De Maas Driehoek

‘Beta Siapa: Ken je mij?’: tentoonstelling in Cuijk beleeft vliegende start

Algemeen 1.515 keer gelezen

CUIJK | De activiteiten rondom 60 jaar Molukkers in Cuijk hebben afgelopen maandagavond een vliegende start gemaakt met de opening van de tentoonstelling ‘Beta Siapa: Ken je mij?’ “De tentoonstelling is bedoeld om mensen inzicht te geven van waar wij vandaan komen. ‘Ken je mij?’ gaat verder dan de vraag of we elkaar kennen. Het gaat om weten waar wij als Molukkers vandaan komen”, zegt Minggoes Pessy.

Muziek, klederdracht en vooral vertellingen. Over vroeger, over toen en over nu. Nederland kent een lange geschiedenis met de Molukken, maar de puzzel is zo kleurrijk en veelzijdig dat vele verhalen nodig zijn om de stukjes passend te krijgen. “Onze cultuur en onze gebruiken komen van meerdere eilanden op de Molukken. Wij zijn een volk dat wordt verbonden door diversiteit. Qua religie en qua generaties. Die diversiteit verbindt ons met alle culturen die in Cuijk woonachtig zijn. Dat is ook iets wat we willen laten zien met al onze activiteiten”, legt Pessy uit.

Portretten en verhalen
Later dit jaar verschijnen diverse portretten van verschillende generaties Molukkers uit Cuijk. Op 20 november is een bijeenkomst ‘Levende Boeken’ in de bibliotheek, waarbij een aantal Cuijkse Molukkers en mensen die iets met Molukkers hebben in gesprek gaan over hun roots. “De Molukse gemeenschap gaat heel goed samen met de Cuijkse. Het is fijn dat het werkt zoals we hier met elkaar samenleven”, vertelt ‘Oma’ Otler. Zij was de eregast tijdens de opening van de tentoonstelling en vertelde de 70-tal aanwezigen in de Cuijkse bieb kort over haar ervaringen. De 89-jarige nene (oma) kwam zeventig jaar geleden met de boot vanuit de Molukken naar Nederland en behoort tot de eerste generatie Molukkers die zich zestig jaar geleden vestigde in de ‘Molukse wijk’ (Cuijk-Noord). De tentoonstelling ‘Beta Siapa: Ken je mij?’ is bedoeld om de verhalen achter de verschillende generatie Molukkers te leren kennen. Hoogtepunt is de reizende expositie ‘Twee werelden, Molukkers in Nederland’, die in december drie weken lang in Cuijk te zien is. “En een Kuuks tintje zal meekrijgen.”

Opening van de tentoonstelling 'Beta Siapa: Ken je mij?' in de bibliotheek van Cuijk.
Opening van de tentoonstelling 'Beta Siapa: Ken je mij?' in de bibliotheek van Cuijk.

Uit de krant