Met de publicatie van 'De Wespen' is Tjeerd van der Heijen eindelijk vereeuwigd.
Met de publicatie van 'De Wespen' is Tjeerd van der Heijen eindelijk vereeuwigd.

Met ‘De Wespen’ komen wensen in vervulling

Algemeen 521 keer gelezen

OEFFELT | Tjeerd van der Heide overleed vijf jaar geleden aan chronische hartfalen, vermoedelijk veroorzaakt door jarenlange AIDS-medicatie. Maar Tjeerd had ook een boek geschreven, getiteld ‘De Wespen’. De nooit uitgegeven debuutroman is vanaf heden alsnog te koop, en de opbrengst gaat naar het Aidsfonds. Dat het boek nu, als eerbetoon aan Tjeerd, toch in de winkel ligt, is te danken aan zijn Oeffeltse broer Rex.

“Mijn broer had altijd al de wens om vereeuwigd te worden,” vertelt Rex rustig. “Ik ben heel blij dat dat nu gelukt is. Het verhaal ligt al bij allerlei mensen thuis, bekenden en onbekenden, precies zoals Tjeerd wenste!”

Het was nog niet gemakkelijk om die wens in vervulling te laten gaan. Rex beschrijft dat Tjeerd een ingetogen persoon was die gedurende zijn leven de nodige obstakels moest overwinnen, mede vanwege zijn geaardheid. Schrijven was een uitlaatklep. Maar op de vraag waarom Tjeerd zijn pennenvruchten nooit liet uitgeven, gaf hij aan dat dit er eigenlijk nooit van was gekomen.

Op zijn sterfbed vertelde Tjeerd aan Rex over zijn vereeuwigingswens. Het in vervulling laten gaan van die wens was een uitdaging die Rex met beide handen aangreep. “Ik wist dat er manuscript was van zijn boek. Daar heb ik enkele jaren naar gezocht. De hartsvriendin van Tjeerd had dit manuscript volledig uitgetypt liggen. Het moest nog gedigitaliseerd worden wat met de nodige gedoe uiteindelijk is gelukt. “Maar het manuscript was er, ik heb er niks aan veranderd,” vertelt Rex. “Ik ben natuurlijk niet objectief, maar het was écht een prachtig verhaal. Ik vond het heel erg mooi, vooral de manier van schrijven en de verhaallijn! En de uitgever gelukkig ook. Die wilde het direct publiceren.”

American Book Centre
Na zijn opleiding ging Tjeerd werken in het American Book Centre in Amsterdam. Deze boekenzaak verkoopt enkel literatuur in het Engels. “Hoe mooi zou het zijn als ‘De Wespen’ daar verkocht zou worden?” vroeg Rex zich af. Hij kende een vriendin die ooit met Tjeerd daar gewerkt had, dus die werd benaderd. Maar helaas, Rex’ contactpersoon had elders een baan gevonden. “Maar uiteindelijk wist ik via haar wel contact te leggen met American Book Centre. Ze reageerden direct enthousiast op mijn verzoek om Tjeerds boek daar te verkopen. Begin april hebben we daar met familie, vrienden en oud collega’s de boekenlaunch gehouden. Een mooie, leuke en emotionele avond. Dat deed mij heel veel!”

En nu prijkt ‘De Wespen', als enige boek in de Nederlandse taal, dus in de schappen van Tjeerds favoriete Amsterdamse boekhandel. Hiermee heeft Rex twee persoonlijke doelen verwezenlijkt: Tjeerd is vereeuwigd, en Rex heeft zijn broer een laatste dienst bewezen. "Het voelt voor mij als een soort afsluiting,” besluit Rex emotioneel. "Ik vind het nog steeds zo mooi dat het allemaal gelukt is!”


Over 'De Wespen'

"Op de marmeren vensterbank stond een grote glazen bak, rechthoekig. In het zwarte deksel zaten gaatjes, kleine ronde luchtgaatjes. Ik keek in de bak waar op de bodem wat aarde en takjes lagen--klaarblijkelijk geraapt in het bos--en kon mezelf er niet van weerhouden te schreeuwen toen ik Diederiks vangst zag. Een halve wespenkolonie kroop rond in het herbarium, het krioelde ervan. Ze leken massaal ten prooi aan milde paniek. Ik kokhalsde en opende een raam om te ademen. De koude lucht ontnuchterde me."

Na het overlijden van zijn moeder ziet de 22 jarige Bertrand zijn kans om aanspraak te maken op het familiefortuin waar zijn moeder jaren geleden afstand van heeft gedaan. Het fortuin en daarbij horend landgoed Swaen en Bodeck waar Bertrand een klein, maar dierbaar deel van zijn jeugd heeft doorgebracht. Daar waar zijn lust voor geld en schoonheid geschapen is. Bertrands hebzucht en begeerte leidt hem vervolgens naar voortdurende ontevredenheid en gevoelens van vijandigheid naar de mensen rondom hem. De hang naar vrijheid en nietsdoen enerzijds en hebzucht anderzijds zorgt voor een schimmig dubbelleven. Welke hij leidt zonder enige schroom of spijt.

'De Wespen' is vanaf heden te koop via Boekscout.nl. Daarnaast liggen enkele exemplaren in de schappen bij Van Dinther Media in Boxmeer. 

Uit de krant