Afbeelding
Pexels
Advertorial

NFT’s worden vooral als investering gekocht

Algemeen 21 keer gelezen

NFT’s of non-fungible tokens vormen een praktische toepassing van de blockchain. De blockchain wordt voor een groot deel gebruikt voor cryptomunten, maar kan daarnaast ook worden gebruikt voor de handel in NFT’s. Dit staat digitale kunstenaars toe om hun mooie werken te verkopen. Het gaat onder meer om digitale tekeningen, audiobestanden en films. NFT’s bewijzen ontegensprekelijk wie het eigendomsrecht op een digitaal werk heeft. Er zijn best veel praktische toepassingen te noemen, maar in de praktijk kopen de meeste mensen het gewoon als investering. Dat blijkt uit een recent uitgevoerd onderzoek.

Meer dan 60% van de NFT-eigenaars ziet het als investering

Hoewel de toepassingen van NFT’s heel ruim zijn, blijkt uit een recent door DEXterlab uitgevoerd onderzoek dat de meeste mensen NFT’s als een investering kopen. Maar liefst 64,3% van de 1318 ondervraagde personen geeft aan dat geld verdienen het doel is. Slechts 12,4% geeft aan het vooral een waardevol kunstobject te vinden.

Dat de meerderheid van de NFT-eigenaars vooral geld wil verdienen, is niet zo vreemd. Ook bij bijvoorbeeld Bitcoin, de digitale munt die eigenlijk als een betaalmiddel en niet als een beleggingsinstrument is ontwikkeld, is dat het geval. Bovendien zijn er ook heel wat inspirerende succesverhalen die aantonen dat er met NFT’s veel geld kan worden verdiend. Neem bijvoorbeeld het stuk Fidenza #313 van de kunstenaar Tyler Hobbs. Deze NFT werd op 11 juni 2021 voor ongeveer 1400 dollar gekocht en werd op 24 augustus 2021 voor maar liefst 3,3 miljoen dollar verkocht. Dergelijke succesverhalen inspireren velen om in NFT’s te investeren. Het zorgt ervoor dat handelsplatforms als metaverse profit, een programma dat focust op NFT-winsten in de zogeheten metaverse, een snelle groei kennen.

NFT-handel is niet zonder risico’s

Toch waarschuwen experts ervoor dat de handel in NFT’s, net als de handel in cryptomunten, niet risicoloos is. Ook de ondervraagde personen geven dat aan. Ongeveer 58,3% van de ondervraagden geeft aan uiteindelijk geld te hebben verloren bij hun NFT-investeringen. Dat wil zeggen dat slechts 4 op 10 personen winst hebben gemaakt. Tegenover de enkelingen die miljoenenwinsten realiseren, staan er dus altijd meer mensen die verlies maken. Het is nogmaals het bewijs dat je maar beter enkel in NFT’s kan beleggen met geld dat je kan missen. Uiteraard geldt dit ook voor andere beleggingen, bijvoorbeeld bij het investeren in aandelen, in Bitcoin of in onroerend goed.

Statussymbool en een gesloten community

Ten slotte geeft ook 14,7% van de ondervraagden aan het vooral als statussymbool en als toegangsticket tot een community te kopen. Rond sommige NFT’s ontstonden er nu eenmaal heuse gemeenschappen. Dat is bijvoorbeeld het geval voor de Bored Ape Yacht Club, een collectie van 10.000 NFT’s van verveelde apen. De apen-NFT is niet alleen een digitaal kunstwerk, maar fungeert meteen ook als toegangskaartje tot de gesloten community. Er worden duizenden dollars betaald om deel te kunnen uitmaken van deze exclusieve gemeenschap. Onder meer Paris Hilton en Eminem kochten eerder al digitale apen. Enkel de NFT-eigenaars mogen het apenplaatje als profielfoto op Twitter gebruiken. Hierdoor kunnen leden van de community elkaar eenvoudig herkennen.

Uit de krant

Uit de krant