Vanuit Haps trokken maandag diverse boeren met hun tractoren richting Schaijk, om zo hun onvrede over de kabinetsplannen te uit. (Foto: SK-Media)
Vanuit Haps trokken maandag diverse boeren met hun tractoren richting Schaijk, om zo hun onvrede over de kabinetsplannen te uit. (Foto: SK-Media) Foto: Persbureau SK-Media

Boeren in actie wegens stikstofplannen kabinet

Algemeen 1.588 keer gelezen

HAPS / SCHAIJK | In navolging van het grootschalige boerenprotest van woensdag 22 juni, zijn maandagmiddag opnieuw talloze agrariërs met hun landbouwvoertuigen de weg op gegaan om hun onvrede te uiten jegens de stikstofplannen van het kabinet. In tegenstelling tot het vredige protest van vorige week, waren de acties maandag een stuk harder. Diverse Nederlandse snelwegen werden opzettelijk geblokkeerd. Ook de N324 tussen Oss en Schaijk werd geblokkeerd, mede door boeren uit het Land van Cuijk. 

Onder andere vanuit Haps zijn er tractoren richting Schaijk gereden. Rob Wientjes, voorzitter van de agrarische belangenbehartigende organisatie ZLTO Land van Cuijk, geeft aan geen exacte cijfers te hebben van hoeveel, en welke ondernemers uit onze gemeente, deelnemen aan de protesten. ZLTO heeft zich niet verbonden aan de landelijke actie. Desondanks heeft Wientjes veel begrip voor de “frustratie en wanhoop” bij zijn collega-boeren. “Vorige week hebben we een hele mooie, grote bijeenkomst gehad. Daar kwam 60.000 man op af. Maar Den Haag heeft daar niets mee gedaan.”

“Ook hebben we, mede namens ZLTO, een Duurzaam Evenwichtsplan aangeboden aan het kabinet. Hierin leggen wij uit hoe wij denken uit de stikstofcrisis te komen. Ook daar is niets mee gedaan,” zegt Wientjes. Hij vraagt zich dan ook af hoe wél gehoord, én serieus te worden genomen in Den Haag?

In de kabinetsplannen staat dat de stikstofuitstoot in sommige gebieden, zoals de Peel, tot wel 95% moet afnemen. “Onrealistisch,” volgens Wientjes. Onlangs maakten wethouders Mark Jansen - Van Gaal en Antoinette Maas van gemeente Land van Cuijk bekend samen met de ondernemers te willen kijken naar de stikstofeisen in onze regio, en middels maatwerk de doelstellingen te behalen. Wientjes is te spreken over deze plannen: “Het gaat steeds maar ‘top-down’, maar je moet lokaal kijken de oplossing.”

Uit de krant