Afbeelding

Vastgoed misbruikt voor criminele doeleinden, sector aangespoord om misstanden te melden

Algemeen 2.049 keer gelezen

REGIO | Regelmatig wordt vastgoed misbruikt voor criminele doeleinden. Ook in Noordoost-Brabant komt het voor dat panden worden ingezet voor drugs, de opslag van illegale goederen, illegale prostitutie of om crimineel geld wit te wassen. De huur en aankoop wordt mede mogelijk gemaakt doordat mensen binnen de vastgoedsector criminelen helpen. Dit leidt tot onacceptabele veiligheidsrisico’s in een buurt en heeft ook impact op de branche zelf. Daarom start Meld Misdaad Anoniem (M.) samen met diverse gemeenten en de private sector een campagne tegen misstanden in de vastgoedbranche. In Noordoost-Brabant nemen de gemeenten Bernheze, Boekel, Heusden, Land van Cuijk, Maashorst, Meierijstad en Oss deel aan de campagne.

De campagne vergroot het bewustzijn van vastgoedmedewerkers en biedt een veilige meldplek. Makelaars, notarissen, taxateurs, vastgoedbeheerders, hypotheekadviseurs, accountants en belastingadviseurs zijn soms op de hoogte van criminaliteit doordat ze in hun werk afwijkingen signaleren. Denk aan ongebruikelijke betalingen, scheve prijsverhoudingen, vervalste documenten, inconsistentie in dossiers en schijnconstructies.
Door onderlinge werkrelaties komen getuigen soms in de knel. Meld Misdaad Anoniem biedt dan uitkomst om criminele besmetting van de branche te voorkomen, omdat de melding anoniem is. In de campagne gaan Meld Misdaad Anoniem en de gemeenten actief samenwerken met de sector door toolkits en artikelen te verspreiden en presentaties te verzorgen. Via een online campagne en e-learning zien mensen waar ze op moeten letten en worden melddrempels verlaagd.

Impact op de maatschappij en branche
De burgemeesters van Bernheze, Boekel, Heusden, Land van Cuijk, Maashorst, Meierijstad en Oss benadrukken hoe belangrijk meldingen zijn voor de aanpak van criminaliteit en zijn eensgezind over de campagne: “Ook in onze gemeenten wordt vastgoed voor allerlei criminele doeleinden misbruikt, zoals bijvoorbeeld drugsproductie, illegale prostitutie of het witwassen van geld. Dit heeft negatieve gevolgen voor onze maatschappij. Het zorgt veelal voor overlast, verpaupering en onveilige situaties voor omwonenden en (ver)huurders. Maar het leidt ook tot oneerlijke concurrentie voor ondernemers en een scheefgroei in de woningmarkt. Het is daarom van groot belang om signalen te melden. Hoe eerder misstanden worden herkend en gemeld, hoe eerder er stappen kunnen worden ondernomen. Met deze campagne vragen wij hier gezamenlijk aandacht voor. Meld misstanden, het kan anoniem. Want we hebben u hard nodig om samen onze gemeenten aantrekkelijk en veilig te houden.”

Melden helpt
Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijk meldpunt (geen politie). Melden kan via telefoonnummer 0800-7000 en online via een beveiligde omgeving. Een klein team van medewerkers waarborgt de anonimiteit en behandelt de melding met zorg. Het meldpunt stuurt jaarlijks 20.000 meldingen door naar politie en andere opsporingsinstanties waardoor dagelijks zaken worden opgelost.

De campagnepagina is hier te vinden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant