Afbeelding
Foto: Ten Haaf Fotografie

Start bezoekersseizoen Klooster Sint Agatha met tentoonstelling en vesperviering

Algemeen 1.124 keer gelezen

SINT AGATHA | met een nieuwe tentoonstelling en met een gezongen vesperviering start op Tweede Paasdag (10 april) het nieuwe bezoekersseizoen van het klooster in Sint Agatha.  De tentoonstelling ‘Verborgen boekenpracht’ is de laatste activiteit rond het 650-jarig jubileum van het klooster.

De kloosterbibliotheek van Sint Agatha is de enige Nederlandse bibliotheek die sinds de middeleeuwen ter plekke bleef en gebruikt werd. Met oude handschriften, 150 ‘wiegedrukken’ en bijna 6.000 titels voor 1800 staat de hele collectie op de lijst van beschermd cultuurbezit in Nederland. De kloosterbibliotheek had eeuwenlang een besloten karakter en wordt nu voor het eerst voor een breed publiek tentoongesteld. De kostbaarste schat uit de bibliotheek is het Graduale van Johannes van Deventer, een reusachtig koorboek dat rond 1500 in Sint Agatha werd gemaakt. Maar er zijn niet alleen oude boeken te zien. Momenteel heeft broeder Edgard Claes op het kloosterterrein zijn atelier. Hij is een internationaal vermaard kunstboekbinder en ook zijn werk is in de tentoonstelling te bezichtigen. Deze tentoonstelling is op Tweede Paasdag vanaf 13:00 uur te bezoeken.

Om 16.00 uur is er in de kloosterkerk van Sint Agatha een gezongen vesperviering. De ‘vesper’ is een van de kloosterlijke getijdengebeden (tegen het vallen van de avond). In verschillende christelijke tradities worden vespervieringen gezongen, wat in de loop van de eeuwen hele mooie muziek heeft opgeleverd. Het bekendst zijn misschien wel de vespers uit de Anglicaanse kerk. Op verschillende plaatsen in Nederland wordt de vespertraditie momenteel opgepakt. Voor de muziek wordt geput uit verschillende tradities: de kloostertraditie, de Anglicaanse traditie en de koraaltraditie in de protestantse kerken. 

Vanaf 12.00 uur kunt u reeds terecht in het Poortgebouw, grenzend aan de kloostertuin, voor koffie, thee, kloosterkoek, kloostersoep of een Tripelkloosterbier ‘1371’ dat in Sint Agatha gebrouwen en gebotteld wordt. Voor openingstijden en activiteiten in het zomerseizoen, zie: www.kloostersintagatha.nl. 

Uit de krant