Koos
Koos Foto: Maas Driehoek
COLUMN

‘Toeristische domper Gennep door schijtende en moordende ooievaars’

Algemeen 1.397 keer gelezen

Ben je op zoek naar Genneps grootste toeristische attractie, dan heb je alleen je zintuigen nodig. Je ruikt en ziet het. De toerist heeft zijn doel bereikt als hij klodders stront langs een prachtige, oude gevel ruikt en ziet liggen. Ooit besloten enkele ooievaars domicilie te kiezen op een van de schoorstenen van het oude gemeentehuis. Tja, dat was wel een dingetje, de lokale VVV in opperste staat van opwinding, er werden camera’s bij geplaatst. Aan privacy deden we niet en aldus kon in de loop der jaren menig geboorte door de massa worden aanschouwd.

Maar d’r is de klad gekomen in het Gennepse ooievaars-sprookje. Een kleine hint van de neergaande tendens werd enkele weken al afgegeven toen de nagemaakte ooievaars op de rotonde aan de zuidzijde van Gennep met verf werden besmeurd. Een nieuwe volksbeweging? Deze vandalen hebben steun gekregen uit onverwachte hoek: de ooievaars zelf. Het is te lang koud en nat voor deze vogels, waardoor de vroeg -geborenen op het gemeentehuis een moeizame start van hun leven hebben. Welnu, volwassen ooievaars, zo weten deskundigen ons te vertellen, nemen snel afscheid van ongezonde jonkies. Dus kon het gebeuren dat je wandelend langs het oude gemeentehuis behalve een dot stront ook een jonkie op je harses kreeg. De een na de ander werd over de rand geduwd. En nu zijn er geen jonkies meer.

Wacht Gennep een rampzalig toeristisch seizoen? Ook wel een beetje eigen schuld. Want die ooievaars zaten vroeger op die andere schoorsteen. En die was nog min of meer actief, dus bij kouder weer een beetje warm. Omdat deze schoorsteen af en toe nog in gebruik was, werden die ooievaars listig naar de andere schoorsteen doorverwezen. Toen waren de deskundigen van Gennep trots dat het was gelukt, maar nu zitten ze met de gebakken peren omdat de ooievaars daarboven het slachtoffer zijn van hun eigen energiecrisis. Nou is het de kunst om niet te veel aandacht te schenken aan die jonge ooievaars die er dus niet zijn. Met een beetje goeie wil heeft de toerist niets in de gaten. 

En dus is er ook minder poep op straat? Nee, dat valt dus weer even tegen, want d’r loopt iemand rond in Gennep die er wekenlang de gewoonte van maakte op de trappen van de achteringang naar de middeleeuwse kelder te gaat zitten kakken.

Koos

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant