Jaarlijks worden er honderden kerstpakketten samengesteld voor de minima-huishouders in de oude gemeente Boxmeer.
Jaarlijks worden er honderden kerstpakketten samengesteld voor de minima-huishouders in de oude gemeente Boxmeer. Foto:

Stichting Sneeuwbal in de kou door strenge AVG-wet

Algemeen 1.548 keer gelezen

BOXMEER | Stichting Sneeuwbal, de organisatie die ervoor zorgt dat minima-huishoudens in de oude gemeente Boxmeer ook warme feestdagen kunnen vieren door kerstpakketten uit te delen, verkeert in zwaar weer. Wegens de strenge eisen rond de wet Algemene verordening gegevensbescherming besloot het college van gemeente Land van Cuijk per volgend jaar niet meer mee te werken aan het initiatief. Een domino-effect is nu het resultaat, gezien de gebruikelijke donateurs nu al denken dat het initiatief stopt. En dat terwijl het aantal minima-gezinnen juist sterk is toegenomen.

Al achttien jaar valt er bij de minima in de oude gemeente Boxmeer een brief op de mat die uitleg geeft over Stichting Sneeuwbal. Met die brief kan men discreet een kerstpakket ophalen. “Wij zien ook écht niks.”, zegt Hilly van Neerven, van Stichting Sneeuwbal. “We kijken niet verder dan het logo van de gemeente.” Maar per 2024 stopt de gemeente met het versturen van die brieven omdat het in strijd is met de AVG. 

“Ik maak met zorgen.”, zegt Hilly. “Wij krijgen jaarlijks geld van donateurs zodat we op kunnen starten. Maar door de publiciteit nu hebben een aantal donateurs nog niets toegezegd.” Zorgelijker nog is dat de groep mensen die in aanmerking komt voor een Sneeuwbal-kerstpakket enorm is gegroeid. In 2022 waren dat 270 gezinnen. Nu zijn dat er 387. “Dat is een toename van meer dan 100!”

Gelukkig is de gemeente verre van harteloos. Hilly vertelt opgewekt dat er nu een “commissie in het leven is geroepen die gaat kijken naar oplossingen. Daar ben ik enorm blij mee!” Nu is het hopen dat er toch nog mogelijkheden zijn zodat ook na dit jaar mensen van kerst kunnen genieten. Dat lost het probleem voor 2023 echter nog niet op. Hilly: “Wij zijn voor nu ook nog steeds op zoek naar donateurs en we hopen dan ook dat zoveel mogelijk mensen hun kerstpakket willen doneren, of hun kast willen leeghalen, zodat we ook nu weer kerstpakketten kunnen samenstellen voor al 387 gezinnen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant