Afbeelding
RAADSLID AAN HET WOORD

Waarom ben je raadslid?

Algemeen 805 keer gelezen

Dit is een vraag die ik mijzelf de laatste tijd vaak stel. Waar doe ik het eigenlijk allemaal voor? Wat kunnen wij als SP nu nog bereiken voor onze inwoners? Zeker in deze tijd, waarin polarisatie toeneemt en het vertrouwen in de politiek en ons als raadsleden laag is. Volgens de SP is deze polarisatie het gevolg van de toenemende ongelijkheid in Nederland. Toename van ongelijkheid op basis van je inkomen, het krijgen van een huis of toegang tot een school.

Deze ongelijkheid willen wij als SP aanpakken. Neem bijvoorbeeld het vinden van een geschikte woning. Wachttijden voor sociale huurwoningen nemen toe en starterswoningen zijn niet meer te betalen. Onze oplossing: goedkopere woningen bouwen. We zijn dan ook blij dat bij elk nieuwbouwproject minimaal 30% van de woningen goedkoop moet zijn (huur of koop). De hele raad heeft dit uitgesproken, maar andere bezwaren nemen dan vaak toch weer de overhand. Bijvoorbeeld hoeveel geld een project oplevert bij de projectontwikkelaars. Dan krijg je het argument: financieel komt het niet uit. Een kulargument, vindt de SP. Als wij met z’n allen dit zó belangrijk vinden, dan moeten we dit eisen. Dan maar wat minder geld voor de projectontwikkelaar. Hier hebben wij als raad alleen maar lef voor nodig. Om het gewoon te doen.

Wat betreft de toename van inkomensongelijkheid is het lastiger om als raadslid te hier op in te spelen. Veel is dan toch ook rijksbeleid. Waar we wel invloed op hebben zijn de regelingen die de gemeente heeft voor mensen. Denk hierbij aan de energie-armoede regeling, de minima-regeling of het toewijzen van (thuis)zorg .
Deze regelingen moeten wij groots en ruimhartig oppakken. De SP gelooft namelijk dat als de gemeente met lef en een open blik het gesprek aangaat met jullie, dat jullie je meer betrokken en gehoord voelen. Dat verkleint de vertrouwenskloof en daarmee ook de polarisatie.

Binnenkort staat de kadernota op de agenda. Hierbij geven wij als raad richting aan het college over onze financiën voor 2025. Als het aan de SP ligt is dit meer dan alleen de keiharde en koude cijfers. Dit is dé kans om richting te geven en echte keuzes te maken die invloed hebben op jullie, onze inwoners. Keuzes die ons dichter bij elkaar brengen, die oog hebben voor de steeds toenemende polarisatie, waarbij de groep gehoord wordt die niet altijd het hardste schreeuwt en niet de groep die altijd wel de weg naar een wethouder weet te vinden. Gewoon jullie, die hun best doen om rond te komen, hun tuintje te onderhouden, zorgen voor hun ouders, kinderen, vrienden of buren. Gewoon jij en ik. Om jullie een stem te geven ben ik ooit raadslid geworden. En dat blijf ik doen!

Bregje van Lieshout, SP

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant