Ben is voor het tweede jaar op een rij koning van het Heilig Bloedsgilde in Boxmeer. (Foto: Bas Delhij)
Ben is voor het tweede jaar op een rij koning van het Heilig Bloedsgilde in Boxmeer. (Foto: Bas Delhij)

Ben Nabbe weer Koning Heilig Bloedsgilde

Algemeen 1.264 keer gelezen

BOXMEER | Ben Nabbe heeft zich afgelopen zondag voor het tweede jaar op rij tot Koning van het H.Bloedsgilde Boxmeer geschoten. Maar liefst 150 schoten waren nodig om de vogel naar beneden te krijgen.

Door Henk de Best

Traditioneel wordt het koningschieten van het Boxmeerse gilde altijd op de laatste zondag van april gehouden. Echter vanwege Koningsdag en de Lourdesbedevaart van Gildepastor Ben Wolbers O.Carm. vond dit jaarlijkse festijn van het gilde dit jaar een week eerder plaats. Na het traditionele ontbijt bij het Koningspaar Ben en Jeanne Nabbe toog het gilde naar de St. Petrusbasiliek voor de Koningsmis welke om 10.30 uur begon. Celebrant was Gildepastor Ben Wolbers O.Carm.

Familietraditie
Na de Koningsmis werd koers gezet naar het schietterrein bij buurthuis de Driewiek. Hier vond de koffietafel en de loting plaats. Nadat het gilde driemaal rond de schutsboom was getrokken, werd de huidige koning Ben Nabbe van zijn versierselen ontdaan en bood hij zijn koningschild aan het gilde aan. Uniek aan het schild was de verwijzing naar zijn vader Chris Nabbe, die in 1936 koning van het H. Bloedsgilde was.

Gildepastor Ben Wolbers en Eerste Deken Geert Janssen losten het eerste schot en hiermee was de vogel bevrijd. Daarna begon de strijd om de titel Eerste Dame. Het was Joyce Boumans die als eerste na 141 schoten de vogel naar de grond schoot. Zij mag zich voor één jaar Eerste Dame noemen.

Hierna werd geschoten om de Vriendenboom en lukte het verrassend, de oud-ondernemer Willie Hermsen om de laatste restanten van de houten vogel naar beneden te schieten. Hiervoor waren 112 schoten nodig.

Spannende strijd
Direct hierna ontbrandde, voor het eerst bij de Driewiek, de strijd om de felbegeerde Koningstitel. Ondanks de lage temperaturen steeg de spanning met de minuut. Uiteindelijk lukte het Ben Nabbe, met een welgemikt schot, voor het tweede achtereenvolgende jaar om de vogel eraf te schieten. Een zeldzame prestatie. De vraag rees meteen zou hij volgend jaar voor de Keizertitel opgaan?

Eeuwenlang was de strijd om de Koningstitel het belangrijkste feest voor de mensen op het platteland en later de broederschappen. In Boxmeer naast Koning van de Metworst de meest prestigieuze titel. Ben koos net als het afgelopen jaar zijn echtgenote Jeanne als Koningin. Met dit Koningschap is Ben Nabbe weer voor een jaar de kleurrijkste en belangrijkste man van het Boxmeerse gilde.

De dag verliep in een uiterst prettige sfeer. De laatste jaren zijn diverse prominente leden het H. Bloedsgilde ontvallen waardoor het in een kleine formatie naar buiten treedt. In zijn toespraak memoreerde voorzitter Geert Janssen hieraan, en zou graag zien dat diverse mensen zich geroepen voelen om het gilde te versterken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant