Koos.
Koos. Foto: De Maas Driehoek
COLUMN

‘De geschiedenis herhaalt zich: een hotel vol begeerde arbeidskrachten’

Column 533 keer gelezen

Het heette toen hotel Willems, tegenwoordig klinkt het chiquer: hotel De Baronie. Toen vonden er groepen Spanjaarden onderdak, nu zijn het buitenlanders van uiteenlopend pluimage die een kamer hebben gevonden in het leegstaande hotel. In de volksmond heet het dat er asielzoekers in Boxmeer worden ondergebracht. Maar de werkelijkheid is dat dit nieuwe Nederlanders zijn, statushouders, zij mogen hier wonen en werken.

Wat is er nieuw? De geschiedenis herhaalt zich. En de werkgevers in de regio mogen zich in de handen wrijven met dit potentieel aan nieuwe arbeidskrachten.

We hebben ze hard nodig. In de jaren zestig en zeventig waren het met name de slachterijen in Boxmeer en Cuijk die handjes tekort kwamen. De Nederlanders (de mensen dus die hier al langer woonden dan deze nieuwe medelanders) hadden er geen zin in om de hele dag ingewanden uit de kippen te halen, ze schoon te spoelen en weer terug te stoppen in het schoongespoelde hol van de kippen die met duizenden per uur, hangend aan de lopende band, voorbij kwamen. Ik weet er alles van, ik heb het ook gedaan, maar na een week concludeerde ik net als veel landgenoten dat die Spanjaarden en Joegoslaven het veel beter konden dan ik.

De grote jongens in de regio staan te springen om nieuwe arbeidskrachten. Marel en MSD hebben er speciale websites voor. Dat moeten we ook nog eens uitleggen aan de mensen die zo onvruchtbaar aan het proberen zijn een nieuwe regering te vormen. Handig als ze weten dat het overgrote deel van de door hen ‘gelukszoekers’ genoemde mensen gewoon arbeidskrachten zijn waar onze economie om schreeuwt.

Hartstikke grappig vonden de Boxmerenaren het als in de avonduren de Spanjaarden in de Stationsstraat fietsles kregen. Ook dat stukje geschiedenis mag zich herhalen. Wie gaat er fietsles geven? Gezellig. En lachen natuurlijk als er eentje op zijn neus gaat, hoort erbij. Ondertussen een babbeltje maken met mensen die huis en haard (ofwel hun huis brandde als een haard) hebben verlaten om in dit rare land een toekomst te zoeken. En misschien wel een beetje geluk te vinden. Wie gaat hen uitleggen hoe wij heel erg verdrietig waren om een Friese mafkees? En een beetje slimme personeelsmanager is er als de kippen bij om hen een splinternieuwe fiets aan te bieden.

Koos

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant