Afbeelding

Levenslied galmt door Graafse straten

Kunst en cultuur 103 keer gelezen
GRAVE – Het knusse vestingstadje Grave wordt zondag voor de tiende keer omgedoopt tot een ware smeltkroes van smartlappenkoren bij wie het Nederlandstalige lied de boventoon voert.

Het Graafs smartlappenfestival is landelijk een uniek evenement in zijn soort. Vorig jaar mochten ruim 12.000 liefhebbers van het levenslied worden begroet en daarmee is het festival een van de grootste in zijn soort.
De organisatie had de lastige taak om een overmaat aan inschrijvingen (78 koren) een aantal koren te selecteren. Uiteindelijk kregen 32 koren een uitnodiging. Ze komen uit alle windstreken, waarbij ook vijf koren uit het Land van Cuijk hun opwachting maken: De Straetlappen (Mill), De Traonentrekkers (Sint Anthonis), De Harde Kern (Boxmeer), Los Zand (Velp) en Vur Sles (Rijkevoort). Twee bekende smartlappenkoren, Fox en de Strotjes en ‘Trane Met Tuite’, markeren het tienjarig bestaan.
Nadat burgemeester Wilma Delissen om 12.00 uur de tweeëndertig deelnemende smartlappenkoren in de feestent op het bastion Bekaf heeft verwelkomd, zwermen de 32 koren uit om op zestien locaties de tranentrekkers en dijenkletsers door de binnenstad te laten galmen. Dit gebeurt tussen 13.00 en 17.00 uur.
Om 17.00 uur verzamelen de 1400 zangers, zangeressen en muzikanten van de 32 koren zich in de feesttent op Bastion Bekaf om de kelen nog een keer te schrapen voor een massale samenzang.

[image=142510]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant