Het voormalige Homburg-terrein in Cuijk moet in de toekomst plaats gaan bieden aan een nieuw schoolgebouw voor de Vakopleiding Techniek.
Het voormalige Homburg-terrein in Cuijk moet in de toekomst plaats gaan bieden aan een nieuw schoolgebouw voor de Vakopleiding Techniek. Foto: Martijn Schwillens

CDA wil met ‘creatieve oplossing’ nieuwbouw Vakopleiding Techniek realiseren

Onderwijs 577 keer gelezen

CUIJK | De CDA-fractie in de gemeente Land van Cuijk vindt dat wethouder Joost Hendriks ‘een dominantere rol moet aannemen’ om een nieuw schoolgebouw voor de Vakopleiding Techniek op het Homburgterrein in Cuijk mogelijk te maken. “We moeten maar eens wat creatiever worden”, stelt CDA-raadslid Teun Wientjes.

Door Martijn Schwillens

De Vakopleiding Techniek wil een nieuw schoolgebouw realiseren op het voormalige Homburgterrein, op enkele tientallen meters van de huidige locaties, maar krijgt continu nul op het rekest. Dat is tegen het zere been van het CDA, dat middels schriftelijke vragen actie eist van de gemeente. “In de afgelopen periode hebben we in de media kunnen lezen dat nieuwbouw van een schoolgebouw (...) niet mogelijk is. De reden? Het nieuwe gebouw krijgt geen stroomaansluiting die voldoet aan de wensen, vanwege de beperking in netwerkcapaciteit. En als je netwerkbeheerder Enexis belt, krijg je als antwoord: ‘We hebben een wachtlijst en een school of ziekenhuis krijgt niet zomaar voorrang.’ Tenenkrommend”, vindt Wientjens. “Vooral omdat Enexis een semi-overheidsinstelling is.”

Een bedrijf dat van het gas af wil krijgt voorrang op de nieuwbouw van een school waar de mensen die de energietransitie moeten realiseren, worden opgeleid

Versneld realiseren
Het CDA wil nu van wethouder en partijgenoot Hendriks weten of een nieuw schoolgebouw ‘versneld gerealiseerd kan worden door het plaatsen van accuopslag’ en of de gemeente nog andere mogelijkheden ziet om de Vakopleiding Techniek sneller aan een nieuw schoolgebouw te helpen. Zonder hulp kan het nog jaren duren voordat de MBO-opleiding naar een nieuw gebouw kan verhuizen. Wientjes: “Een bedrijf dat van het gas af wil krijgt voorrang op de nieuwbouw van een school waar de mensen die de energietransitie moeten realiseren, worden opgeleid. Hoe krijg je het bedacht? De gemeente kan dit beleid niet binnen een paar weken aan laten passen, dus moeten we misschien maar eens wat creatiever worden. We willen weten of een accu-opslag nabij het nieuwe schoolgebouw een oplossing kan bieden.”


Het huidige schoolgebouw van de Vakopleiding Techniek op het industrieterrein in Cuijk. - Foto: Martijn Schwillens

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant