Impressie van hoe het Hansa Oncology Clinics in Boxmeer had moeten worden.
Impressie van hoe het Hansa Oncology Clinics in Boxmeer had moeten worden.

Hansa: Boxmeer had 23 miljoen kunnen verhalen op De Lange

Politiek 269 keer gelezen

BOXMEER | De gemeente Boxmeer had een bedrag van ruim 23 miljoen euro kunnen verhalen op Lex de Lange, de initiatiefnemer van Hansa Oncology Clinics, de gespecialiseerde kankerkliniek die op Sterckwijck in Beugen gerealiseerd had moeten worden. Dat blijkt uit vertrouwelijke documentatie uit het Hansa-dossier, die De Maas Driehoek in handen heeft gekregen.

In de koopovereenkomst tussen De Lange en de gemeente Boxmeer is een boeteclausule opgenomen van drie procent over de koopsom per week 'als de termijn van drie maanden (waarbinnen de overdracht en betaling van koopsom moet plaatsvinden, red.) is verstreken'. In het geval van Hansa was in september 2010 zowel de grond aanwezig als de bouwvergunning verleend. Omdat De Lange in gebreke bleek, trad de boeteclausule in december 2010 in werking. Uit de documentatie blijkt dat die koopsom drie miljoen bedraagt. Dit betekent dus een boete van 90.000 euro per week. Uitgaande van vijf jaar - december 2010 tot en met december 2015 (uitspraak faillissement van diens BV's) - is De Lange een boete verschuldigd van 5 x 52 x 90.000 euro, oftewel 23.400.000 euro.

Verzuimd
Het Boxmeerse college van B en W heeft echter verzuimd de boete, noch gedurende de afgelopen vijf jaar noch na het faillissement, te verhalen bij De Lange. Opmerkelijk, omdat het zeer waarschijnlijk is dat de curator - in het geval dat B en W dat wel hadden gedaan - nog altijd twee tot drie procent van de vordering (circa 600.000 euro) had kunnen overmaken aan de gemeente Boxmeer.
Ondanks herhaaldelijke vragen van deze en andere media wil de gemeente niets zeggen over Hansa omdat geheimhouding rust op het dossier, dat overigens donderdag 19 mei aan bod komt tijdens de gemeenteraad.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant