Marcel Fränzel, waarnemend burgemeester van gemeente Sint Anthonis.
Marcel Fränzel, waarnemend burgemeester van gemeente Sint Anthonis. Foto: Kees de Bruijn

Marcel Fränzel: 'Ik ben van de toekomst, niet van het kijken naar het verleden'

Algemeen 560 keer gelezen

SINT ANTHONIS | Nadat Marleen Sijbers vrij plotseling opstapte, werd Marcel Fränzel voor de komende twee jaren benoemd tot waarnemend burgemeester in Sint Anthonis. Hij gaat de gemeente zo goed mogelijk voorbereiden op de toekomst: samenwerken in de nieuwe gemeente Land van Cuijk. "In mijn baan als burgemeester kom ik niet zo snel in contact met deze mensen, daarom zoek ik ze bewust op", aldus Fränzel.

Door Kees de Bruijn

Marcel Fränzel neemt op verzoek van de commissaris van de Koning in Brabant de functie van burgemeester waar. Die rol is hem wel toevertrouwd, want in verschillende gemeenten is hij voor korte of lange tijd burgemeester geweest. Ook in gemeenten die hij begeleidt heeft in een fusie naar een grotere gemeente.
De nieuwe burgemeester, D66-er, staat bekend als een goed bestuurder en als verbinder. "Ik ben niet de man van oppositie". Dat blijkt ook uit de ontvangst van een aantal protesterende boeren op het gemeentehuis op woensdag 18 december. "Plots stonden daar de grote tractoren voor het gemeentehuis. De agrariërs uitnodigen voor een kop koffie en een gesprek leek me een goed gebaar. Ik deel hun zorgen en er is afgesproken dat er nog gesprekken zullen volgen".
Zijn oprechte interesse in mensen blijkt ook uit één van zijn vrijwillige nevenfuncties. Hij is budgetcoach voor mensen die moeite hebben met geld om te gaan. Daarvoor was hij ook begeleider van ex-gedetineerden. "In mijn baan als burgemeester kom ik niet zo snel in contact met deze mensen, daarom zoek ik ze bewust op".

Kijken naar de toekomst
"Ik ben van de toekomst, niet van het kijken naar het verleden. Daar komt bij dat ik niet uit de regio kom, dus ik kan met een gerust gemoed de bestuurlijke verhoudingen hier in de gemeente in goede banen leiden. Onafhankelijk boven de partijen staan vind ik heel belangrijk". De tweede opdracht die de burgemeester van de commissaris van de Koning kreeg, de huidige gemeente Sint Anthonis begeleiden naar de komende schaalvergroting, voert hij in fases door. "Ik ben hier niet aangesteld om op de winkel te passen tot 1 januari 2022. En daarbij wil ik de gemeenteraadsleden en wethouders graag een spiegel voorhouden: heb respect voor elkaars mening en beoordeel elkaar op inhoud en met open oog voor goede argumenten".

Antonius
De nieuwe burgemeester is katholiek en kerkelijk. "Mijn vader wees me er eens op dat mijn tweede doopnaam Antonius is, de heilige met het varken, en dat ik me daar bewust van moest zijn. Het lijkt me niet dat dit de reden is dat ik nu burgemeester van Sint Anthonis ben, maar ik ben me er wel van bewust dat ik de laatste burgemeester van deze gemeente zal zijn".
Fränzel is niet bang dat de huidige gemeente Sint Anthonis over twee jaren als het ware opgeslokt wordt. "In de enkele weken dat ik hier ben heb ik al met verschillende mooie burgerinitiatieven kennis gemaakt die illustreren dat er werk wordt gemaakt van kernendemocratie. Zoals bijvoorbeeld de opzet en uitwerking van dorpsontwikkelplannen. Prachtig werk vanuit de inwoners en met fraaie ondersteuning van onze gemeentelijke organisatie. Iets om trots op te zijn".

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant