Graafwerkzaamheden Torwash zuivering Land van Cuijk
Graafwerkzaamheden Torwash zuivering Land van Cuijk Foto: Waterschap Aa en Maas.

Torwash-installatie helpt bij slibverwerking Land van Cuijk

Algemeen 859 keer gelezen

HAPS | Waterschap Aa en Maas heeft woensdag 25 januari de bouw van de Torwash-installatie bij Haps officieel afgetrapt. Deze rioolwaterzuiveringsinstallatie moet het mogelijk maken om slib te behandelen zonder dat daar hulpstoffen bij nodig zijn. Naar verwachting kan de installantie komende zomer in gebruik worden genomen. In het derde kwartaal van 2023 kunnen de eerste slibproeven worden gestart. 

Het idee achter de Torwash-installatie is dat rioolslib onder hoge druk en hoge temperatuur wordt behandeld. Hierdoor wordt het slib veel droger dan gebruikelijk. Mogelijk zelfs zodanig droog dat het kan fungeren als brandstof. Waterschap Aa en Maas geeft aan dat dit wordt onderzocht.

“Slib is de substantie die overblijft nadat we het afvalwater hebben schoongemaakt,” legt het waterschap uit. “Het bevat veel water en daar willen we vanaf. De Torwash-installatie helpt daarbij. En we verkleinen hiermee ook nog eens onze klimaatvoetafdruk; want minder vrachtwagens met slib op de weg. Win-win!”

De installatie die in Haps wordt gerealiseerd moet straks 500 kilo slib per uur kunnen verwerken. Dat is ongeveer tien procent van de totale hoeveelheid slib op de zuivering van heel de gemeente Land van Cuijk.

Uit de krant