Bij Johnny Cornelissen hebben ze de deur van het tuinhuisje opgebroken.
Bij Johnny Cornelissen hebben ze de deur van het tuinhuisje opgebroken. Foto: Persbureau SK-Media

Dieven stelen aggregaten uit Boxmeerse moestuintjes; ‘Ze hebben hem gewoon losgeschroefd!’

Algemeen 2.095 keer gelezen

BOXMEER | Boeven hebben tussen maandagavond 20 en dinsdagmiddag 21 maart toegeslagen bij de moestuintjes aan de De Mahonie in Boxmeer. Elektrisch gereedschap, een fiets en meerdere aggregaten zijn ontvreemd. Opvallend is daarbij dat ook veel waardevolle zaken zijn blijven liggen. Van de daders ontbreekt nog enig spoor. 

Voor elkaar uitkijken en elkaar helpen: het is typerend voor de Boxmerenaren met groene vingers hier aan de De Mahonie. Herman Kersten is er daar één van. De tuinder op leeftijd heeft enkele jaren geleden zijn groenten verruild voor een mooi gazon. “Ik ben fysiek niet meer zo best. Voor mij is dit hier net een camping. In de zomer kom ik hier graag lekker zitten.” Herman vertelt dat hij op zijn aggregaat een waterpomp had aangesloten. Met die pomp beregent hij zijn gazon en de tuintjes van de buren. “Zo kan ik ze eenvoudig helpen. Kleine moeite. En dan krijg ik nog weleens een krop sla of iets. Zo ben je er voor elkaar.”

Maar nu is die aggregaat dus verdwenen. “Ik had hem met schroeven aan de grond vastgemaakt. Maar ze hebben hem dus gewoon losgeschroefd!” zegt Herman verontwaardigd. “In de schuur ligt verder nog een slijptol, een compressor, gramsaaier. Die zijn allemaal blijven liggen!” De tuinveteraan weet dat ook bij de omliggende schuurtjes de aggregaten zijn ontvreemd. “Daar moeten ze wel op uit zijn geweest.”

De politie geeft aan dat de houten huisjes ‘inbraakgevoelig’ zijn. “We raden mensen aan om preventief maatregelen te nemen en hun waardevolle spullen niet in de tuinhuisjes te bewaren,” meldt een woordvoerster van de politie. Herman begrijpt dat. Niet voor niets dat de aggregaat is vastgeschroefd. “Daarnaast heb ik hoge hekken rond mijn moestuintje en is alles afgesloten met drie dikke hangsloten. Ik durf wel te stellen dat ik het best beveiligde tuintje van allemaal heb.” Vergeefse moeite, blijkt helaas.

Ook Johnny Cornelissen is slachtoffer geworden van de inbraak. Zijn aggregaat is ook weg. Hij begrijpt dat de politie zegt geen waardevolle spullen in de huisjes achter te laten. “Maar je denkt toch niet dat ik met al dat zware spul iedere keer heen en weer fiets. Dat is niet te doen!” Ook hij opteerde zodoende voor het goed afsluiten van het huisje. “Maar ze hebben gewoon met een schop de deur uit het kozijn gesloopt,” zegt hij verbijsterd. “Als ze iets willen, dan nemen ze het gewoon. Je kunt er niks tegen beginnen. Een brutaal mens heeft de halve wereld!”

Onderzoek gestart
De politiewoordvoerster heeft inmiddels aangegeven dat de moestuintjes worden opgenomen in de surveillanceronde. Verder is er een onderzoek gestart naar de inbraken. Ook de tuinders zelf hebben actie ondernomen en in de buurt rondgevraagd naar informatie en camerabeelden. Vooralsnog zijn er echter nog geen mogelijke daders in het vizier.

Uit de krant