De voorstelling van jong talent Lisa Ostermann mag je niet missen. (Foto: Mark Engelen)
De voorstelling van jong talent Lisa Ostermann mag je niet missen. (Foto: Mark Engelen)

Schouwburg wil ‘breed zijn voor iedereen’

Algemeen 571 keer gelezen

CUIJK | Met twee pagina’s breed in deze krant publiceerde Schouwburg Cuijk twee weken terug haar programma voor theaterseizoen 2023/2024. Ongeveer 130 verschillende voorstellingen passeren van oktober 2023 tot en met juni 2024 de revue. Volgens schouwburgdirecteur Bart Vaessen is het programma ‘minstens zo goed als dit jaar’. Hij legt graag uit waarom.

Het woord ‘Corona’ wil Bart ‘nooit meer horen’. Maar het heeft mogelijk wel bijgedragen aan het enorme aanbod aan artiesten, regisseurs en andere producenten die nu, na twee jaar stilstand, hun kunst in Cuijk willen etaleren. De schouwburgdirecteur spreekt over ‘duizenden’ producties. “Er wordt zó véél gemaakt in Nederland. Daarvan kunnen wij echt maar een fractie meenemen in ons programma.”

Maar hoe wordt het beetje kaf van het vele koren gescheiden? “Eén ding staat bovenaan,” zegt Bart vastberaden. “Wij gaan voor kwaliteit. Dat betekent dat we geen acts gaan boeken die zo ontzettend klein zijn… ” Direct valt hij zichzelf in de rede, wetend dat zelfs Youp van ’t Hek ooit in een klein theater begon. “Het gaat er om dat je weet wie veelbelovend is.” Communicatiemedewerker Dorien Pool springt bij: “Denk aan Lisa Ostermann of Teun van den Elzen. Dat zijn jonge cabaretiers die we écht een podium wil bieden. Anders zullen ze niet groeien.” Om die reden is er ook de serie ‘Jong Klassiek’, waarin soms nog piepjonge musici hun instrumentbeheersing mogen vertonen en podiumervaring kunnen opdoen. Bart: “Precies, en voor hen hebben we die nieuwe, kleine zaal. Die is tijdens corona (daar is het woord weer) gebouwd, juist voor de kleine optredens met diepgang. De kleine zaal zit al snel vol, dat is leuk voor publiek én artiest.’

Diepgang, volgens Bart en Dorien een belangrijk begrip bij het samenstellen van het programma. “Wij haken aan op maatschappelijke thema’s als slavernij, inclusiviteit en het klimaat. De artiesten zijn hier ook mee bezig en wij bieden hen een podium,” vertelt Bart. “Ik vind dat dat onze taak als theater ook is. We willen niet alleen maar de mainstream, gelikte producties hebben. We willen breed zijn voor iedereen, van louter vermaak tot diepgang. En uiteraard mag het lokaal talent niet ontbreken.” Angels Rule uit voornamelijk Boxmeer, Bull Town Band uit Cuijk en het Metropeel Orkest uit Westerbeek worden genoemd. Bart: “Zij weten de weg naar onze schouwburg steeds beter te vinden.”

Trots zijn Dorien en Bart natuurlijk ook op het aantal grote namen dat in Cuijk furore zal maken, zoals 3JS, Tsjitske Reidinga en Pieter Derks. Bart: “Door de jaren heen hebben wij heel veel kennis en ervaring opgedaan met wat de mensen hier willen zien. Daar zoeken we de programma’s bij, passend in alle facetten en met alle breedte van de disciplines.” Gelet op het succesvolle afgelopen seizoen durft Bart dan ook zelfverzekerd te concluderen dat na twee moeilijke jaren (wat was het woord?), “mensen de schouwburg absolúút weer weten te vinden!”

De kaartverkoop van seizoen 23|24 start op donderdag 25 mei om 13.30 uur op schouwburgcuijk.nl

Uit de krant