Een kunstwerk van kunstenaar Roovers. Gerrit van der Most.
Een kunstwerk van kunstenaar Roovers. Gerrit van der Most. Foto: Jos Gröniger

Dokter Van der Most geëerd met eigen laan op hernieuwd Dichterbij-terrein

Algemeen 1.528 keer gelezen

OTTERSUM | Meer dan een halve eeuw nadat hij als geneesheer - directeur  de zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking verliet wordt Gerrit van der Most postuum geëerd door Dichterbij. De opvolger van zorginstelling Maria Roepaan die tot medio 2007 gecentraliseerd was aan de Siebengewaldseweg in Ottersum herdenkt hem met de Gerrit van der Mostlaan. Aan de Gerrit van der Mostlaan verrijzen wooneenheden voor mensen die wonen in een prikkelarme omgeving, op het terrein dat de laatste jaren geheel ontmanteld werd. 

Gerrit van der Most was van 1956 tot september 1970 werkzaam bij Maria Roepaan waar hij geneesheer directeur werd. Hij startte met zeer eenvoudige en primitieve voorzieningen en heeft, samen met veel medewerkers, de zorg verder ontwikkeld. Hij leerde verzorgenden om te ‘luisteren naar het fluisteren’. In de geschiedenis van de zorg voor verstandelijk gehandicapten heeft hij gedurende de vele jaren tot aan zijn pensioen in 1970 de zorg geprofessionaliseerd. Hij is één van de grondleggers van de specifieke opleiding die destijds ontwikkeld werd voor de zorg aan mensen met een verstandelijke beperking. In die periode werd er op Maria Roepaan veel baanbrekend en toonaangevend wetenschappelijk onderzoek verricht en transformeerde de zorg van primitieve lichamelijke zorg naar volwaardige medische en agogische zorg. Van der Morst, die in Ottersum lang woonde in een van de witte huizen aan de Roepaanstraat nabij het voormalige klooster, heeft Maria Roepaan uitgebouwd tot een grote, toonaangevende instelling. Het is daarom bijzonder dat op de oorspronkelijke nieuwbouwlocatie van Maria Roepaan, die verlaten was door Dichterbij, opnieuw mensen gaan wonen die onder de zorg vallen van de opvolger van Huize Maria Roepaan.
Dokter Gerrit van der Most overleed in 2016 op 95-jarige leeftijd. Zijn kinderen zijn verrast en vereerd met het plan de nieuwe laan naar Gerrit van der Most te vernoemen.

De nieuwbouw op het Dichterbij-terrein aan de Siebengewaldseweg komt globaal op de plaats waar tot halverwege het eerste decennium van deze eeuw het hoofdgebouw van de zorginstelling stond. De gebouwen zoals de verpleegstersflat, hoofdkantoor en de diverse paviljoens verdwenen nadat de cliënten extramuraal gingen wonen in de gemeente Gennep en de regio Land van Cuijk.

Plattegrond van het gebied. Uiterst links de toegang vanaf Siebengewaldseweg. De Gerrit van der Mostlaan links verticaal naast ingetekende bebouwing.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant