Mariëlle van Zuilen
Mariëlle van Zuilen
RAADSLID AAN HET WOORD

‘Even wennen’

Column 470 keer gelezen

Het is wel even wennen, zo’n gemeenteraad met 37 raadsleden. Samen met nog eens 8 collegeleden en een groep ambtenaren zitten we opeengepakt in de oude Cuijkse raadszaal. Een zaal waar ik als lid van de gemeenteraad van Cuijk al eerder met een raad van 19 personen zat. De Land van Cuijkse gemeenteraad zit in twee ringen. Zittend in de buitenste ring kijk ik naar de hoge rugleuningen en ruggen van mijn mederaadsleden in de binnenste ring. Onze voorzitter, de burgemeester, zie ik het beste via een beeldscherm. Tja, dat is wel even wennen.


De manier van vergaderen is nog een zoektocht. Kunnen en durven we al te denken vanuit die ene grote gemeente, in het belang van alle 33 kernen? Of houden we vast aan de oude gemeente waar we vandaan komen? Daar weten we tenslotte het meeste van. Soms hebben we de neiging om als 37 raadsleden zelf tot in detail voorstellen te willen bedenken. Misschien kon dat nog in onze oude kleine gemeenten. Nu, voor 90.000 inwoners en 33 kernen, kunnen we dat niet meer. Maar we hebben niet voor niets (maar liefst!) acht collegeleden en een enorm ambtenarenapparaat. Laat ze maar werken voor hun geld en laat ze maar met de richtlijnen van ons als raad met uitgewerkte voorstellen komen. Ik wil graag uitgaan van het vertrouwen in het College, ook al ben ik van de oppositiepartij D66.

De invloed van de sociale media op ons raadswerk is de laatste jaren fors toegenomen. Een snelle bron van informatie. Van vaak heel betrokken inwoners. Dit kan een ideale manier zijn om als raadslid je eigen werkelijkheid te laten bevestigen. Maar wat zijn de belangen en de meningen van de anderen die we niet horen? Die zich om allerlei redenen niet uitlaten? Voor mij ligt hier als gemeenteraadslid een belangrijke taak om daar oog voor te houden. 

Onze Land van Cuijkse samenleving is behoorlijk verdeeld. Ik vind dat we daar als lokale politiek niet verder aan moeten bijdragen. Het zoeken naar de verbindingen is wat mij betreft onze leidraad om deze mooie grote gemeente de komende vier jaren besturen. Vanuit de inhoud samenwerken , natuurlijk vanuit verschillende politieke achtergronden, maar wel met respect voor elkaar en altijd voor het hogere, algemene belang. En dat gaat ons lukken. Daar ben ik van overtuigd. Maar het is wel even wennen.

Mariëlle van Zuilen, D66

Uit de krant

Uit de krant