Archieffoto.
Archieffoto. Foto: Aileen van Tilburg
INGEZONDEN

Wat gebeurt er toch in het centrum van Cuijk?

Ingezonden 1.880 keer gelezen

Naast persoonlijk leed brengt corona ook veel financieel leed met zich mee. Veel inwoners, bedrijven en organisaties worden daardoor getroffen. Ook als gemeente hebben we te maken met meer kosten en minder inkomsten. Dus mag je als inwoner verwachten dat de politiek, zeker nu, verstandig met haar geld omgaat.

Half miljoen
Helaas denken de coalitiepartijen Liberaal LVC, ABC en CDA hier anders over. Alsof de miljoenen euro’s die al in het opknappen van het Cuijkse centrum worden gestoken nog niet genoeg zijn, kan er volgens hen nog wel bijna een half miljoen extra bij voor het verfraaien van het plein aan de Smidsstraat. Nou ja, “plein”: dat stukje ruimte rondom de container van de Rabobank. Als oppositiepartijen van links tot rechts zijn we het dit keer roerend met elkaar eens. Steek NU géén geld in stenen! Wees blij dat we geld kunnen besparen. Dit hebben we straks hard genoeg nodig om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen. Helaas, hier zijn de drie coalitiepartijen niet gevoelig voor.

Het gezelligste terrassenplein
Waar ze ook niet gevoelig voor zijn, is het tijdelijk afsluiten van het plein aan de Maasstraat. De manier waarop veel horeca de kans krijgt om hun terrassen ruimer in te richten in deze ‘anderhalvemetersamenleving’. Een mogelijkheid om meer inkomsten te kunnen genereren. Dit plein is omringd door cafés, restaurants, bioscoop en schouwburg. Het zou het gezelligste terrassenplein van Cuijk kunnen worden. Helaas, dit willen Liberaal LVC, ABC en CDA niet eens tijdelijk uitproberen. Deze maatregel zou geen € 450.000 kosten. Deze maatregel kost… niets. Een los hek. Dat is alles

Cultuuraanjager
Denken de coalitiepartijen dan helemaal niet aan zuiniger omgaan met geld? Jawel hoor, Liberaal LVC diende tijdens dezelfde raadsvergadering nog een verzoek in om de 'cultuuraanjager' weg te bezuinigen. Deze cultuuraanjager gaat in 2021 aan de slag en krijgt als opdracht het culturele leven in Cuijk te versterken, te adviseren en verbindingen tussen instellingen en initiatieven te leggen. Gezien de klappen die de culturele sector op dit moment te verduren krijgt, zijn dat juist activiteiten die hard nodig gaan zijn. Een cultuuraanjager is geen kostenpost, maar een investering. Gelukkig heeft dit voorstel, om de cultuuraanjager weg te bezuinigen, het niet gehaald.

Pound foolish
Het stemgedrag van de coalitie in deze raadsvergadering was onnavolgbaar. Niet eens penny wise, pound foolish. Eigenlijk alleen maar pound foolish.

D66, GroenLinks, PvdA, SP, VVD

Uit de krant