Maquette Romeinse brug over de Maas bij Cuijk (Ceuclum).
Maquette Romeinse brug over de Maas bij Cuijk (Ceuclum).

Vondsten Romeinse brug te bezichtigen op oude werf Beers

Kunst en cultuur 216 keer gelezen

BEERS | De archeologische vondsten van de Romeinse brug bij Cuijk zijn overgebracht naar een bewaarplaats op de oude gemeentewerf in Beers. Op deze nieuwe bewaarplaats zijn de restanten van de brug beter te bezichtigen door geïnteresseerden. Ook is er informatie te vinden over de achtergrond van de brug en de onderwateropgravingen uit de jaren '90. De bewaarplaats is op afspraak door iedereen te bezoeken.

De stenen brug werd in 347 na Christus gebouwd bij het Castellum Ceuclum (Castellum = fort; Ceuclum = Cuijk). Deze brug en de brug bij Maastricht zijn de enige twee stenen bruggen die de Romeinen ooit in Nederland bouwden. De resten van de Romeinse brug werden tussen 1991 en 1993 door onderwaterarcheologen van Mergor in Mosam Mosam en de toenmalige Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek boven water gehaald, tijdens grootschalige onderwateropgravingen in de Maas bij Cuijk. Er werden 120 heipalen en meer dan 100 bouwstenen van zand- en kalksteen uit het water opgetakeld. Een aantal palen en stenen zijn in Museum Ceuclum en de Romeinse tuin te zien. De grote meerderheid van de resten lag lange tijd opgeslagen bij De Bungelaar in Beers. Daar waren ze echter niet goed te bezichtigen. De gemeente Cuijk koos ervoor om de vondsten te verplaatsen naar de nieuwe bewaarplaats en ze daarbij gelijk toegankelijker te maken voor geïnteresseerden. Er zijn panelen opgehangen om het verhaal van de vondsten te illustreren.

Kennismaken
Rob Poel, wethouder van de gemeente Cuijk: "De Romeinen zijn voor Cuijk heel belangrijk geweest, maar Cuijk net zo goed voor de Romeinen. We willen onze bijzondere geschiedenis en ons cultureel erfgoed toegankelijk en beleefbaar maken. Zo hebben we vorig jaar onder andere het Buitenmuseum Cuijk geopend, dit voorjaar het Ceuclum viaduct gerealiseerd en de Cuijkse Romeinendag georganiseerd. Door ook de restanten van de Romeinse brug toegankelijker te maken, kunnen we nog een nieuwe mogelijkheid bieden om inwoners én bezoekers van Cuijk kennis te laten maken met ons bijzondere Romeinse verleden."
De nieuwe bewaarplaats met bezichtigingsmogelijkheden maakt deel uit van het project 'Ontmoet Romeins en Middeleeuws erfgoed in de noordelijke Maasvallei'. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met de gemeente Cuijk (tel. 0485-396600) voor een afspraak voor een bezichtiging.

Uit de krant