Door de dichte mist zag de bestuurder van de bromfiets de aanhanger te laat.
Door de dichte mist zag de bestuurder van de bromfiets de aanhanger te laat. Foto: SK-Media

Taakstraf voor chauffeur die aanhanger in dichte mist op fietspad parkeerde

Rechtbank 1 keer gelezen

’S HERTOGENBOSCH / OPLOO | De rechtbank Oost-Brabant heeft een 24-jarige Volendammer een taakstraf en voorwaardelijke rijontzegging toebedeeld, in verband met het foutief parkeren van een aanhanger op de Gemertseweg in Oploo. Op dinsdag 20 april 2021 raakte een brommerrijder zwaar gewond nadat hij de op het fietspad geparkeerde aanhanger door de dichte mist over het hoofd zag. 

Volgens de rechtbank is de jonge Volendammer verantwoordelijk voor het ernstige ongeval. “Hij parkeerde de aanhanger op het fietspad met de dissel in de richting van het tegemoetkomende verkeer én hij blokkeerde het gehele fietspad,” aldus de rechtbank. “ Bovendien waarschuwde hij andere verkeersdeelnemers niet voor deze gevaarlijke situatie. Dat het zonnig, onbewolkt weer was toen hij de aanhanger parkeerde en het mistig was op het moment van het ongeval, maakt dat niet anders.”

Door de klap liep het slachtoffer onder meer een gebroken neus, kaak, enkel, kuitbeen en hand op. Ook was er sprake van een klaplong, schadelbasisfractuur en hersenbloedingen. De brommerrijder heeft ook nu nog steeds last van het opgelopen letsel. Iets waar de rechtspraak rekening mee heeft gehouden bij de strafbepaling.

Volgens de rechtbank was de Volendammer “zeer openhartig, schuldbewust en berouwvol” en nam hij alle verantwoordelijkheid op zich. “Hij probeerde met het slachtoffer in contact te komen, maar die stelt daar geen prijs op. Daarnaast hebben de man en zijn werkgever maatregelen getroffen om te voorkomen dat er nog eens zo’n gevaarlijke situatie kan ontstaan.”

Taakstraf en rijontzegging
Al deze zaken meegerekend vindt de rechtbank een taakstraf van 40 uur op zijn plaats. “Omdat de man zijn rijbewijs voor het werk nodig heeft, krijgt hij in dit geval een voorwaardelijke rijontzegging van 6 maanden.”

Uit de krant

Uit de krant