VCA verloor de derby tegen De Zwaluw met 1-2.
VCA verloor de derby tegen De Zwaluw met 1-2. Foto: Jeff Meijs/Voetbal-shoot.nl

5D: Holthees klopt Astrantia, Toxandria weer aan kop; derbyzege De Zwaluw

Voetbal 1.078 keer gelezen

Toxandria heeft al binnen een week de koppositie heroverd. ‘Tox’ won eenvoudig bij BVV’27 en zag Sporting ST verrassend verliezen van SVOC’01. Ook Astrantia - dat bij winst aan kop was gekomen - ging onderuit, op bezoek bij Holthees-Smakt. De Zwaluw won de eerste derby tegen VCA sinds 2012 en haakt weer wat aan.

Astrantia ging in de slotminuut onderuit bij Holthees-Smakt, dat ondanks de winst zesde blijft maar ineens zicht krijgt op de topdrie. Zelfs het gat met Toxandria (vier punten) is weer overbrugbaar. Holthees dankt die goede uitgangspositie aan een 2-1 overwinning, die in de 91ste minuut tot stand kwam, toen Robin Arts uit een hoekschop de winnende aantekende. Holthees-coach Patrick Wijnen gaf aan dat een gelijkspel terecht zou zijn geweest. “Astrantia hield ons zeker in de eerste helft erg onder druk. Verdedigend stonden we erg goed en hebben ondanks die druk eigenlijk geen kans weggegeven. Hun doelpunt was een schot buiten de zestien. Het laatste half uur was voor ons en in blessuretijd maakten we de 2-1. Een groot compliment naar mijn ploeg, omdat we in onze taken zijn blijven spelen.”
Kevin van Bakel - die later nog rood kreeg - zorgde al na drie minuten voor 1-0; Sjuul Hermsen tekende voor de gelijkmaker. “We waren zeker voor rust beter en hebben tijdens de wedstrijd drie honderd procent kansen gekregen en eigenlijk niks weggegeven. Onnodig verlies dit, maar ja, we zullen eerst maar eens beter moeten gaan verdedigen”, stak Patrick Pothuizen (Astrantia) de hand in eigen boezem.

Toxandria herpakt koppositie
Door het verlies van Sporting ST (bij SVOC’01) en Astrantia herpakte Toxandria de leiderspositie in klasse 5D. De ploeg van trainer Pierre Hermsen beleefde een gemakkelijke middag tegen BVV’27, dat lange tijd met tien man speelde na een rode kaart voor Geel Jochijms. Met elf tegen tien liep ‘Tox’ over de tegenstander heen: 0-3. Invaller Tjerk Brienen, Arno van de Ven en Thomas van Lieshout waren allen (pas) in de laatste twintig minuten trefzeker.

De Zwaluw wint eerste derby sinds 2012
Voor het eerst in ruim tien jaar stond in Sint Agatha weer eens de derby tussen VCA en De Zwaluw op het programma. Het werd uiteindelijk een gemakkelijke overwinning voor de gasten, die met een 3-1 zege op zak de amper kilometer lange terugreis konden ervaren. De Oeffeltenaren namen alle treffers voor hun rekening. Harm Thielen (twee) en Youri Geurts scoorden in het goede doel. Een eigen doelpunt tekende voor de 1-1 van VCA. “Een terechte overwinning, waarin we de wedstrijd opnieuw niet eerder beslissen. We laten de tegenstander te vaak geloven in een goed resultaat of we houden ze in de wedstrijd”, aldus De Zwaluw-trainer Michel van de Venn. Zijn collega Santino Nas zag dat VCA te weinig creëerde. “Het was een derby met veel strijd, geen hoogstaand voetbal en veel gele kaarten. Uiteindelijk won de ploeg die het meeste aanspraak mocht maken op de drie punten.”

Hattrick Harm Franssen bij SVS
SVS won van RKDSO en neemt door die winst afstand van de onderste plaatsen. De ploeg van Toon Bongers zegevierde met 4-3 tegen de hekkensluiter, omdat Harm Franssen drie keer doel trof. Ook Rik Bongers was trefzeker namens de nummer negen van de ranglijst.