Heijen gaat nog aan kop in klasse 4F. 'Het belangrijkste is dat we ons blijven focussen op onze manier van spelen.'
Heijen gaat nog aan kop in klasse 4F. 'Het belangrijkste is dat we ons blijven focussen op onze manier van spelen.' Foto: Jeff Meijs/Voetbal-shoot.nl

Heijen gaat aan kop: ‘Dit is het resultaat van ‘n eerder ingezet proces’

Voetbal 1.181 keer gelezen

HEIJEN | Heijen verloor zondag van DEV-Arcen maar ligt nog op schema voor een historisch kampioenschap in de vierde klasse. “Belangrijkste is dat we ons blijven focussen op onze manier van spelen. Dat heeft ons gebracht naar waar we nu staan”, stelt Heijen-trainer Tim Driessen.

Door Martijn Schwillens

Heijen verloor zondag van DEV-Arcen zag daarmee de tegenstander drie punten inlopen. Het gat met een andere concurrent, DSV, is nu één punt. “Zes of twaalf punten (met DEV) is natuurlijk een groot verschil, maar uiteindelijk moet je het toch zelf doen”, weet Driessen. “Het is niet zo dat we dit seizoen zijn gestart met een verwachtingspatroon voor een kampioenschap. Dat we staan waar we nu staan, is te danken aan een proces dat in de zomer is ingezet en waarvan je nu de bevestiging krijgt. Van de laatste dertien wedstrijden hebben we er elf gewonnen, dus de koppositie hebben we zelf afgedwongen.”

Brede selectie
Driessen - die eerder actief was bij Cito, GFC’33 en SIOL - begon afgelopen zomer aan zijn klus op De Heikamp en ziet een groot verschil met negen maanden geleden. “Er wordt hard en intensief getraind. De selectie is gelukkig breed, waardoor de concurrentiestrijd groot is. Ik zag afgelopen zomer nog wat gemakzucht, maar inmiddels weet iedereen dat hij 100% voor z’n plek moet knokken, omdat ik kan schuiven in de opstelling. We hebben wat ervaren jongens, waaronder enkele sterkhouders (Tijn Wabeke, Thijs Kusters en Thymo Zeelen), maar er is ook een groep 17-/18-jarigen aangepikt die ik zo durf in te passen. Spelers weten dat het elftal niet minder wordt na een wissel, maar er juist nieuwe energie wordt gebracht. Wie in de basis begint, kan zichzelf helemaal kapot spelen. Ik verander het spelsysteem ook niet, dus spelers weten wat te doen als ze starten of invallen.”

Ik durf onze kwaliteiten uit te spreken, voer veel individuele gesprekken en geef vertrouwen

Meer vertrouwen
De 40-jarige Cuijkenaar ziet zijn elftal wekelijks groeien. “Ik kreeg een getalenteerde groep onder mijn hoede, die goed kan voetballen. Maar ik vond het vertrouwen in eigen kunnen een tikkie laag. Misschien typerend voor een kleine dorpsclub, maar in ons geval niet nodig”, aldus Driessen, die zichzelf ‘een positieve coach’ noemt. “Ik durf onze kwaliteiten uit te spreken, voer veel individuele gesprekken en geef vertrouwen. En wat je roept, moet je laten zien. Doordat ik jonge spelers durf in te brengen of jongens juist laat staan na een minder optreden, krijgen ze ook een bevestiging van mijn vertrouwen in hun. Dat betaalt zich terug. En die aanpak is ook wat volgens mij bij deze spelersgroep past. Het mooiste vind ik vooral dat iedereen zijn verantwoordelijkheid begint te pakken. Spelers zijn weer dingen gaan laten om op zondag fit te kunnen zijn en mee te doen. Dat is in de vierde klasse geen vanzelfsprekendheid.”


Tim Driessen (links) is bezig aan zijn eerste seizoen in Heijen. (foto: Jos Gröniger)

Spannende titelstrijd
Met nog acht wedstrijden te gaan, ligt Heijen (41 punten) op schema voor de titel in klasse 4F, maar DSV (40) en DEV (35) zitten op het vinkentouw. “Ik heb in de zomer intern naar een paar mensen uitgesproken dat Heijen voor de titel kon gaan. Pas later heb ik dit hardop uitgesproken naar de groep. De kwaliteit is er en het vertrouwen ook, dus het is nu aan de jongens om het realiteit te gaan maken.”

Stand vierde klasse F:
1. Heijen 18-41 (PK1)
2. DSV 18-40
3. DEV-Arcen 18-35 (PK2)
4. Merselo 17-32
5. Kronenberg 17-31
6. Meterik 17-29
7. Lottum/GFC’33 18-28
8. Stormvogels 17-26
9. Montagnards 18-23
10. VIOS’38 17-15
11. Oostrum 18-15
12. Sambeek 17-13
13. EWC’46 18-11
14. SVEB 17-6

Uit de krant