De Maaslijn ten zuiden van Vierlingsbeek.
De Maaslijn ten zuiden van Vierlingsbeek. Foto: Martijn Schwillens

Upgrade Maaslijn uitgesteld tot nader order; Voorlopig geen elektrische treinen

Algemeen 1.132 keer gelezen

REGIO | De geplande upgrade van de Maaslijn wordt tot nader order uitgesteld. Dat heeft spoorwegbeheerder ProRail bekend gemaakt. Dit betekent dat de elektrificatie van de Maaslijn op zich laat wachten en er nog lange tijd vervuilende dieseltreinen over het spoor tussen Nijmegen en Roermond zullen blijven rijden. Ook de geplande toename in capaciteit blijft voorlopig uit. 

ProRail noemt onder andere “de consequenties van de oorlog in Oekraïne, in combinatie met bestaande uitdagingen op het gebied van grondstoffenprijzen,” als reden voor het intrekken van de aanbestedingsprocedure in zijn huidige vorm. Ook de pandemie wordt genoemd als argument. Door corona is er grote druk ontstaan op het integraal ketenbeheer bij de spoorwegbeheerder.

“We vinden het vervelend dat de gebruikers van de Maaslijn langer moeten wachten op verbetering van de verbinding, vooral omdat dit project al door verscheidende oorzaken de nodige hobbels en vertragingen heeft moeten doorstaan,” aldus ProRail. Net als de provincies en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, blijft ProRail benadrukken dat de geplande upgrade van de Maaslijn van groot belang is, en “niet ter discussie staat”.

Oorspronkelijk was het plan om opwaardering van de Maaslijn te hebben afgerond in het jaar 2020. Begin dat jaar werd bekend gemaakt dat de verbeteringen en elektrificatie van de treinverbetering zou worden uitgesteld tot 2024. Nu blijkt dus dat er nog langer gewacht moet worden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant