Van links naar rechts, Famke Hoffmann, Demi Peters, Sara Schaminée, Rolf Asbroek, Fleur Reijntjes, Marly Boumans, Lotte Boeijen, Fleur de Jong.
Van links naar rechts, Famke Hoffmann, Demi Peters, Sara Schaminée, Rolf Asbroek, Fleur Reijntjes, Marly Boumans, Lotte Boeijen, Fleur de Jong.

‘Het is een erg leuk evenement, je leert er ontzettend veel van’

Algemeen 762 keer gelezen

CUIJK | Hij staat weer voor de deur, na twee jaar van afwezigheid: De Leijgraaf FoodTour in Cuijk. Desondanks, of juist dankzij de gedwongen onderbreking, zijn alle duizend kaarten in een rap tempo uitverkocht. Niet gek, want wie wil nou niet al proevend kennismaken met allerlei culinaire ondernemers in de regio? Op zondag 22 mei is het zo ver. De organisatie, studenten van de Leijgraaf Cuijk, staat te popelen.

Door Mans Pere

Roos de Best, Demi Peters en Sara Schaminee zijn onderdeel van de 12-koppige organisatie. Allen studeren ze af aan de opleiding Manager, Ondernemer, Horeca, aan de Leijgraaf in Cuijk. De FoodTour is hun afstudeerproject. “Het is een erg leuk evenement, je leert er ontzettend veel van,” vertelt Sara opgewekt. “Er zijn zo veel dingen waar je niet bij stilstaat, maar die wel ontzettend belangrijk zijn. Zaken die je niet moet vergeten.” Roos vult aan: “Bij zo’n evenement moet je bijvoorbeeld ook letten op stroomvoorziening, of aan oortjes, zodat wij onderling kunnen communiceren.” Demi springt bij: “En vergeet de EHBO niet. Je hoopt het dat het niet nodig is, maar we zijn blij dat we twee dames bereid hebben gevonden dit op zich te nemen.”

Rolf Asbroek is trots. Als docent en projectmanager bij de Leijgraaf te Cuijk, heeft hij de studenten vanaf het allereerste begin begeleidt. “Onderwijskundig gezien kan ik niet happier zijn. Ik kan geen project bedenken dat beter past binnen het stukje ondernemen. Daarnaast laat het ook een belangrijk speerpunt van Leijgraaf zien: de regio als klaslokaal.” 

Afspraken
Tientallen culinaire ondernemers uit de oude gemeente Cuijk zijn benaderd door Roos, Demi, Sara of de andere studiegenoten, met de vraag of ze bereid zijn mee te doen aan de FoodTour. Hoewel er een vaste kern is die jaarlijks al instemt met deelname nog voor de vraag überhaupt is gesteld, zijn er nog altijd obstakels te nemen. “Veel ondernemers zijn druk. Je moet ze soms een beetje achter de broek zitten,” vertelt Sara. “Daarnaast hebben ze het door corona niet allemaal even makkelijk. Denk aan het financiële plaatje of aan personeelstekorten. Maar uiteindelijk hebben we met dertig bedrijven een afspraak weten te maken en zijn we langs gegaan. Ze doen heel graag mee!” Demi: “Voor hen is het natuurlijk een hele goede promotie. Mensen proeven echt wat je te bieden hebt.” Gekscherend: “Dat werkt beter dan een advertentie in jullie krant.” Sara: “Iedereen ziet je tijdens de tour. Reken maar dat mensen naderhand denken ‘Ooh dat was leuk, én lekker. Laten we daar nog eens naar toe gaan!’”

Bijzonder goed doel
In een week tijd zijn alle kaartjes als warme broodjes over de toonbank gegaan. Voor elk van die duizend entreebewijzen gaat een euro naar een goed doel. Dat is ieder jaar een andere. “Dit jaar gaat het naar stichting zinloos geweld, en wel om een hele goede reden,” stelt Rolf. Sara: “Met carnaval is dit jaar in Horst een jongen doodgestoken, Guus Janssen. Guus was een klasgenoot van ons. Hij was slechts een half jaar geleden met de opleiding gestopt.” Demi: “We hadden eerst een ander goed voor ogen. Maar toen dit nieuws ons bereikte werd direct unaniem besloten dat we van goed doel moesten wisselen, als eerbetoon aan Guus.”

Smakelijk dag
De komende weken, in de aanloop naar de FoodTour, zijn cruciaal voor de studenten. Nu worden de puntjes op de ‘i’ gezet. “Dat wordt flink hard werken, maar we kijken er zeker niet tegenop, alleen het vroeg op staan dan…” grapt Demi. Sara vult aan: “We zijn juist ontzettend trots op dat we dit hebben opgezet. En we willen alle deelnemende bedrijven, en iedereen die een kaartje heeft gekocht, nu alvast bedanken. Het belooft een leuke en vooral smakelijke dag te worden. We hebben er zin in!”

Uit de krant