De bikers ondersteunen kinderen die zijn mishandeld of misbruikt. "Wij helpen ze om hun angsten te doorbreken!" (Foto: SK-Media)
De bikers ondersteunen kinderen die zijn mishandeld of misbruikt. "Wij helpen ze om hun angsten te doorbreken!" (Foto: SK-Media) Foto: SK-Media.

100 Miles 4 B.A.C.A. trok door het Land van Cuijk: ‘Kinderen horen niet in angst te leven’

Algemeen 1.968 keer gelezen

CUIJK | Een ronkende, glimmende waas van leer en uitlaatgassen: met helse herrie trok een stoet van ruim honderd motorrijders zaterdag door de regio. De motormuizen zijn allemaal aangesloten bij ‘Bikers Against Child Abuse’ (B.A.C.A.), en maken zich sterk voor kinderen met een verleden vol misbruik en mishandeling. B.A.C.A.’s jaarlijkse 100 miles 4 B.A.C.A.­, waarbij de bikers aandacht vragen voor deze vreselijke misstanden, trok dit maal door het Land van Cuijk.

“Wij ondersteunen kinderen die mishandeld en/of misbruikt zijn. Ons doel is om hun angst weg te nemen.” Niels ‘Rock’ Roks is ‘State President’ van de Nederlandse chapter van de in Amerika opgerichte motorclub. Samen met zijn clubleden garandeert hij kinderen dat ze nergens bang voor hoeven te zijn. “Wij nemen die kinderen op in onze groep. Vervolgens krijgen ze een aantal leden toegewezen, en die mogen ze altijd bellen, 24 uur per dag, zeven dag per week. Als het nodig is, dan stappen we direct op onze motoren en rijden we naar het kind toe om te helpen.” 

Kinderen horen niet in angst te leven. Daarin zijn Rock en zijn leden stellig. “Angst belemmert in het verdere leven, in de therapie. Dat proberen wij te doorbreken. Als er een grote kerel, gehuld in zwart leer, jou komt helpen, dan geeft dat wel een signaal!” En de resultaten spreken boekdelen. Volgens Rock zijn er genoeg kinderen die voorheen niet buiten durfden te spelen vanwege een trauma, die na enkele weken als B.A.C.A.-lid weer buiten de deur komen. “Want ze weten dat er iemand voor ze komt, mocht het nodig zijn.”

“Daarnaast vindt ieder kind het gewoon leuk om op een motor te zitten,” vertelt Rock verder. “In het begin zijn ze vaak verlegen en stil. Maar als ze dan eenmaal een ritje hebben gemaakt, met vijftien tot twintig bikers om hen heen, dan is er een wereld van verschil. Dat is echt magisch om te zien!”

Jaarlijks maken de bikers dus een tourrit van 100 mijl, om ze laten zien wie ze zijn en waar ze voor staan. “Ook hopen we zo nieuwe leden aan te trekken,” besluit Rock, terwijl hij verwijst naar dutch.bacaworld.org. Hij hoopt dat de glimmende, ronkende waas van leer en uitlaatgassen blijft groeien. Want ieder kind verdient een veilige omgeving!

Uit de krant