Afbeelding
#KoopLokaal

Eerlijk rundvlees van de Lamperse Hei

Algemeen 300 keer gelezen

WANROIJ | Voor een stukje lokaal geproduceerd rundvlees kun je terecht in de boerderijwinkel van de Lamperse Hei in Wanroij. Miriam van den Broek vertelt gepassioneerd over de Hereford koeien die zij samen met haar man Mat houdt: “Het is een mooie koe. Ze groeien langzaam en daardoor is het vlees niet alleen duurzamer maar ook lekkerder.”

Miriam vertelt over hun bedrijf: “We begonnen met Boertel, een 3 sterrren hotel op een boerderij. Op een gegeven moment zijn we gestopt met het houden van een groot deel van ons vee, waaronder ook de melkkoeien. Toch wilden we graag nog met koeien werken en daarom hebben we toen onder andere Wagyu koeien en Lakenvelders gehad. Maar uiteindelijk waren het de Herefords die ons het meest aanspraken. Een jaar of vijf terug zijn we toen ons eigen rundvlees gaan verkopen.” Miriam vertelt over hun koeien: “Hereford koeien komen oorspronkelijk uit het westen van Engeland. Wereldwijd is het één van de meest gehouden koeienrassen, maar in Nederland zijn ze relatief onbekend. Omdat ze maar langzaam groeien is het namelijk minder lucratief om ze te houden. Daardoor is het vlees echter wel duurzamer en ook lekkerder. Qua smaak komt het in de buurt van Wagyu, het is gemarmerd waardoor het vetter en dus lekkerder is.”


Duurzaam
Dat het duurzaam is is belangrijk voor Miriam en Mat. “We proberen eerlijk vlees te groeien”, aldus Miriam. “Daarom doen we alles in een straal van 20 kilometer rond onze boerderij. Het voer halen we hier in de buurt en de slacht gebeurt in Elzendorp. De kudde blijft bij elkaar en staat zoveel mogelijk buiten. Zo’n drie maanden per jaar staan ze binnen. Er staat ook een stier bij, dus we weten niet wanneer er een kalf komt.” Wel zo natuurlijk. Ook duurzaam is dat bijna ieder deel van de koeien gebruikt wordt. Natuurlijk kun je in de boerderijwinkel terecht voor ribeyes, rundergehakt en sukadelappen, maar daarnaast verkopen Miriam en Mat ook koeientong, ossenstaart, mergpijpjes en nog veel meer. Ook aan gemak is gedacht: de boerderijwinkel verkoopt kant en klare producten als het Lamperse Hei stoofpotje, lasagne en pastasaus die dichtbij in Overloon wordt geproduceerd. Om het aanbod af te maken kun je ook kookartikelen als pollepels, pannen en messen vinden. De Lamperse hei kan je ook alles vertellen over de perfecte bereiding van het vlees.

Acties
Houd de Facebook- en Instagrampagina’s van De Lamperse Hei in de gaten voor updates en acties. Deze maand hebben ze bijvoorbeeld een 6 halen, 4 betalen actie op biefstukken. Kijk ook op LamperseHei.nl.


Uit de krant

Uit de krant