Koos
Koos Foto: Maas Driehoek
COLUMN

‘Wie zijn de terroristen die ‘t op Gennepse brug gemunt hebben?’

Algemeen 2 keer gelezen

Het zal toch niet waar zijn? De Maasbrug tussen Gennep en Oeffelt moet worden opgeknapt. Daarbij heeft Rijkswaterstaat een specifiek probleempje gevonden. Er zitten grote gaten in de pijlers. Die gaan ze afdekken met stevige ijzeren platen. Lijkt me een goed idee. Misschien is-ie daardoor wel minder stevig. Of kan er iemand in vallen. Kan. Maar Niels Schep van Rijkswaterstaat denkt verder dan wij, naïeve burgers. Hij vertelde: “Zo wordt de brug veiliger tegen eventuele terroristen. Voor hen wordt het lastiger om er bommen in te plaatsen om zo de brug te kunnen opblazen.”

Oef, dat is schrikken. Nooit gedacht of gezien dat hier in de Maasvallei terroristen rondlopen. Of spreekt onze vooruitziende Rijkswaterstaat-man geheim-taal, heeft hij het over andere angstaanjagende acties rond onze snelwegen. Boeren terroristen noemen, zoals ik om me heen hoor, vind ik als boerenzoon te ver gaan.

Het zal toch niet waar zijn? Is de schrik erin gekomen bij Niels en zijn collegae toen vorige week Mark van den Oever uit St. Hubert als leider van de radicale tak van de opstandige boeren aankondigde dat ze er nog een schepje bovenop gaan doen. Mark kondigde vorige week de ‘hardste acties ooit’ aan.

Beste Mark, het kan toch niet waar zijn? Jullie hebben je punt gemaakt. Maar je maakt ons bang. En iemand bang maken is niet de handigste manier om sympathie te winnen. 

En Mark, er zijn meer mensen met problemen. Sommigen kunnen niet meer rondkomen omdat de gas- en elektriciteitsrekening meer dan verdubbeld is. En weet je, beste Mark, tijden veranderen. Een vriendin van me moest haar cd-winkel sluiten omdat niemand nog voor haar cd’s wilde betalen. De kruidenier in een buurdorp moest zijn supermarktje opgeven. 

Mark, diezelfde overheid waar jij nu tamelijk ongepolijst tegen tekeer gaat, besloot enkele jaren geleden dat er niet meer in het café gerookt mocht worden, ook bij jullie in St. Hubert niet. Ik ken kroegbazen voor wie dit de nekslag was. Ik heb geen kindje van vier zien staan met een bordje: ‘Ik wil later ook kroegbaas worden’.

Mark, kom tot zinnen, en zeg tegen Niels Schep van Rijkswaterstaat dat je echt niet van plan was enkele balen stro in dat gat in de Gennepse brug in de fik te steken.

Koos

Uit de krant

Uit de krant