Toch ziet zo'n groene Maas er ook heel bijzonder uit.
Toch ziet zo'n groene Maas er ook heel bijzonder uit. Foto: SK-Media

De Maas kleurt groen door de blauwalg

Algemeen 2 keer gelezen

CUIJK | Langzaamaan kleurt de Maas groen. Door het aanhoudende warme weer neemt de hoeveelheid blauwalg in het water almaar toe, met de gifgroene kleur tot gevolg. Normaliter gedijd de giftige bacterie goed in beekjes en sloten, waar er minder stroming is en het water snel opwarmt. Inmiddels is het al lang genoeg warm dat ook het Maaswater een goed thuis is voor de bacterie.

“Bij grote hoeveelheden blauwalg ontstaat er meestal een blauwgroene drijflaag op het water,” vertelt waterschap Aa en Maas. “Groei van blauwalgen vond voorheen vooral plaats in stilstaande, geïsoleerde wateren, zoals stadswateren en zwemplassen waar veel voedingsstoffen aanwezig zijn. Deze voedingsstoffen komen in het water via mest, lokvoer van sportvissers, brood, eenden- en hondenpoep.” Door klimaatverandering duikt blauwalg ook steeds vaker op in de (grotere) rivieren.


Video: SK-Media

Ga niet het water in!
Het wordt sterk afgeraden om te gaan zwemmen of pootje te baden in water met blauwalg. Aanraking met de huid kan al zorgen voor fikse klachten als huidirritatie, duizeligheid, ademhalingsproblemen en ernstige maag- en darmklachten. Zowel mensen als (huis)dieren zijn vatbaar voor het gif van de blauwalg.

Waterschap Aa en Maas: “Het advies is om alleen in het water te gaan bij officieel aangewezen zwemwaterlocaties. Bij deze locaties wordt de zwemwaterkwaliteit, hygiëne en de fysieke veiligheid onderzocht en gewaarschuwd wanneer deze niet voldoende is.” Voor meer informatie kijk je op www.zwemwater.nl

Uit de krant

Uit de krant