De bemanning van de gecrashte B17-G. (familiefoto).
De bemanning van de gecrashte B17-G. (familiefoto).

Onthulling infobord crash bommenwerper WOII

Algemeen 5 keer gelezen

VIERLINGSBEEK | Ter hoogte van de watermolen in Vierlingsbeek crashte op 5 november 1943 de Amerikaanse bommenwerper B-17G Flying Fortress nummer 42-39831. De tien bemanningsleden wisten voortijdig het vliegtuig te verlaten. Twee van hen wisten te ontsnappen. De acht anderen werden direct door de Duitsers gearresteerd en naar gevangenkampen in het oosten van Duitsland gebracht. Samen met een van de getuigen van destijds, Piet Kaanen, gaat de werkgroep Bej de Watermeule een informatiebord plaatsen nabij de crashplek, op de hoek Warmeerweg/ Sleijbergweg.

Dit bord toont getuigenverslagen, technische verslagen over de toedracht, foto’s en tekeningen. Ook is het een eerbetoon aan allen die gezorgd hebben voor onze vrede, die inmiddels al bijna tachtig jaar standhoudt. Niet alleen de gevallenen worden herinnerd, ook degenen die in de strijd waren en deze gevaarlijke tijd overleefd hebben. Op 10 september vanaf 14.00 uur wordt in aanwezigheid van familieleden van de bemanning, hoogwaardigheidsbekleders en andere genodigden het bord onthuld.

Piet Kaanen kan zich de dag van de crash nog als de dag van gisteren herinneren.
“Zeker. Ik weet nog dat op die mooie en zonnige novemberdag grote aantallen vliegtuigen, op grote hoogte, oostwaarts gingen, richting nazi-Duitsland. Later op die dag, rond 14.00 uur, kwamen de bommenwerpers weer terug, op weg naar de thuisbasis in Engeland. Er waren problemen in de lucht, precies boven onze hoofden: er volgde een luchtgevecht, het mitrailleurvuur was duidelijk te horen. Een van de bommenwerpers had de formatie moeten verlaten en was in grote problemen. Wij waren bij onze school en daar brak lichte paniek uit toen het vliegtuig naar beneden kwam. We gingen snel op zoek naar een schuilplaats. Met een dreunende klap kwam het vliegtuig op de grond.”

Piet Kanen zal voorafgaand aan de onthulling van het informatiebord zijn verhaal van toen vertellen. Belangstellenden zijn die middag van harte welkom bij de watermolen in Vierlingsbeek.

Uit de krant

Uit de krant