Op zaterdagmorgen vertrok de Toer de Boer vanuit Lamperse Hei in Wanroij
Op zaterdagmorgen vertrok de Toer de Boer vanuit Lamperse Hei in Wanroij

Toer de Boer raadsleden gemeente Land van Cuijk

Algemeen 617 keer gelezen

LAND VAN CUIJK | ZLTO Land van Cuijk organiseerde zaterdag 17 september een Toer de Boer voor de raadsleden van gemeente Land van Cuijk met als doel zien en beleven hoe de landbouw in het Land van Cuijk er voorstaat.

Rob Wientjes, melkveehouder in Sint Anthonis en voorzitter ZLTO Land van Cuijk, heette de gemeenteraadsleden om 9 uur van harte welkom op de Lamperse Hei. Alle partijen van de raad waren vertegenwoordigd. Met een kop koffie en koediebag voor onderweg stapten alle raadsleden en twee wethouders Mark Janssen en Antoinette Maas in de touringcar. 

“We hebben het hele Land van Cuijk doorkruist. Van oudsher is Land van Cuijk een ontzettend groot en zeer divers gebied waarin veel soorten landbouw voorkomen”, schetste Raymond Derks, portefeuillehouder ruimtelijke ordening ZLTO Land van Cuijk. Onderweg vertelde hij over de diverse landerijen en bedrijven die ze passeerden, maar ook de transities in het gebied die al hebben plaatsgevonden. Moderne landbouwbedrijven die na de reconstructie een nieuwe start konden maken, de verkaveling, pacht en opkomst van nieuwe economische dragers in het buitengebied met kleinschalige bedrijvigheid, recreatie en zorg en ruimte voor natuur. Iets wat prima naast de huidige moderne bedrijven mogelijk is. “Het is een dynamisch buitengebied met van oudsher een eigen intensiteit en alle vormen van landbouw, van verwevenheid op de klei tot grootschalige landbouw in het open gebied op de zandgronden.”


Math Egelmeers (links) en Willem lichtten hun uitdagingen en dilemma’s toe bij de innovatieve varkensstal 

Innovatie
Bij varkensbedrijf Egelmeers in Wanroij keken de raadsleden naar de varkens door de ramen van de innovatieve stal met een keurmerk van de Dierenbescherming’ en hoorden het verhaal van de twee jonge ondernemers. “Waar kan ik die Eigezwijns worst kopen die in het Support Your Locals pakket zat?” vroeg een van de raadsleden. Dat is nu een van de problemen: de afzet van eigen lokale producten.

Inkijkje
Stops bij onder andere boomkwekerij Joost Geene, die vertelde over de bijzondere vormen van teelten die alleen in Land van Cuijk plaatsvinden en over de hele wereld gaan. Verder naar stoppende nertsenhouder Martin Rijkers die in een primair landbouwgebied andere keuzes wil maken en ondernemers in omschakelingsfase zoals Maarten Brands, Gijs van Erp en Twan Ebbers gaven de raadsleden een inkijkje waar ze in de bus nog lang over napraatten. Ook de energietransitie die in het buitengebied plaatsvindt is besproken op het erf van Jan en Toine Aben. De uitdagingen met arbeidsmigranten, mestverwerking, omschakeling, water, natuur ontwikkeling; van alles kwam ter sprake.

Kansen
Bij een afsluitende (late) vergaderlunch op de Lamperse hei werd aan tafel onder het genot van heerlijke streekproducten nog met de bestuurders nagepraat over alle indrukken die gepasseerd zijn, maar vooral ook de kansen die er liggen om samen op te trekken bij de aankomende keuzes die de raadsleden krijgen. Binnenkort worden de formele visies gedeeld en gaan ook raadsleden nadenken over een nieuwe omgevingsvisie voor het buitengebied van het Land van Cuijk. Na vaststelling zal er een omgevingsplan buitengebied komen vanuit de gemeente Land van Cuijk die de oorspronkelijke bestemmingsplannen buitengebied van de vijf voormalige gemeenten gaat vervangen. Voor de gemeente nog een hoop werk om te verzetten.

“We hopen dat de raadsleden stof tot nadenken op hebben gedaan en ons weten te vinden voor vragen of verdere informatie en de opgaven in het buitengebied. Zeker nu dit ook de komende jaren in plannen en beleid vorm gaat krijgen. Wij staan altijd open voor gesprekken of bedrijfsbezoeken”, aldus Raymond Derks. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant