Moizat uit Mill trakteerde Prerov op een prachtig stukje muziek.
Moizat uit Mill trakteerde Prerov op een prachtig stukje muziek. Foto:

Stichting Cuijk-Prerov: Verbinden en van elkaar leren

Algemeen 598 keer gelezen

CUIJK | Een delegatie van ruim vijftig mensen, lid van diverse verenigingen uit de buurt, zijn vorige week voor een paar daagjes afgereisd naar het Tsjechische Prerov. Deze culturele uitwisseling stond in het teken van verbinding tussen Cuijk en haar Oost-Europese zusterstad. Een uitwisseling om met plezier op terug te kijken.

Het uitwisselen van cultuur en leren van elkaar, met die insteek is 33 jaar geleden Stichting Cuijk Prerov opgericht. Door de jaren heen zijn er talloze verenigingen en stichtingen uit Nederland en Tsjechië via de stichting met elkaar in contact gekomen. “Dat is de bedoeling van zo’n uitwisseling. Dat de afgevaardigden van de organisatie hier en de plaatselijke tegenhanger daar elkaar treffen en van elkaar kunnen leren,” vertelt voorzitter Frans Bus. 

Totaal anders
Een voorbeeld wordt benoemd. Dit jaar gingen leden van de Cuijkse visclub HSV De Maas mee. Frans: “Je zou het misschien niet zo snel denken, maar er zit echt wel een wezenlijk verschil in de manier van vissen hier en daar.” Medebestuurslid Jeffrey Pinsel vult aan: “In Tsjechië wordt onwijs veel gevist op karpers. Die zijn daar ook echt gigantisch!” Frans: “Precies, ze vangen dan zo’n vis van om en om de dertig kilo en dat is daar hét kerstmaal.” Bestuurslid Jeffrey: “Je begrijpt dat de visvijvers daar heel anders zijn ingericht. Die zijn geweldig!”
Naast de vissers waren dit jaar ook afgevaardigden van Sociom, Scouting Cuijk, de voormalige volksdansgroep Debka, WijkTV de Valuwe en Cuijkse kantklossters, darters en tafelvoetballers. “Om nog een voorbeeld te noemen: darts kent in Tsjechië andere regels. Een topdarter dénkt dan gewonnen te hebben…”

Vergeet ook niet muziekgezelschap Mooi Zat uit Mill, dat met een ruime bezetting en veel bombarie haar visitekaartje heeft afgegeven in Prerov. Frans: “Ze gingen in het park bij een basisschool spelen. Dat hadden we afgesproken. Je moest eens zien. Binnen een minuut renden honderden kinderen naar buiten, dansend en springend.”

Onderling verbinden
Al deze bezoekjes en ontmoetingen zorgen dus voor verbinding. Het brengt Prerov en haar Brabantse zusterstad dichter bij elkaar, lettend op de overeenkomsten en verschillen. Maar wat secretaris Sjaak Beelen ook is opgevallen is de verbinding die ontstaat bij de Land van Cuijkenaren zelf: “Want dat zie je ook. We gingen met vijftig ‘vreemdelingen’ naar Tsjechië en iedereen kwam terug alsof ze elkaar al jaren kenden.” Jeffrey: “Sommigen zien elkaar hier dagelijks op straat. Het is dan fijn dat men van elkaar nu ook weet wat ze doen.”


De laatste uitwisseling met Tsjechië was er ééntje om nooit meer te vergeten. 

Het is goed zo
Deze uitwisseling van Stichting Cuijk-Prerov met het Tsjechische stadje is naar alle waarschijnlijkheid de allerlaatste. De organisatie loopt meer en meer tegen huisvestingsproblemen. “Het wordt steeds moeilijker om onderdak te vinden voor de mensen die hier komen,” legt Frans Bus, voorzitter van Stichting Cuijk-Prerov uit. “Dat hebben we altijd gedaan met gastgezinnen. vroeger ging dat altijd heel makkelijk. Maar nu moeten we echt zoéken. Daar gaat zó veel werk in zitten.” 

Een makkelijke oplossing zou zijn een comfortabel hotel. “Maar je moet niet vergeten dat er een groot prijsverschil zit tussen Nederland en Tsjechië. De hotels zijn hartstikke duur voor hen!”

Niet het einde
Gelukkig voor de stichting en diens zuster in Prerov viel de noodzaak van de uitwisseling langzaamaan wat weg. “Alle organisaties zijn zo langzamerhand aan bod geweest. Het is goed zo.” Frans benadrukt echter dat het verbindende initiatief vastberaden blijft. “De stichting houdt niet op met bestaan! We moeten ons opnieuw gaan uitvinden. Daar gaan we de komende tijd goed over nadenken.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant