Iris Steenbruggen voor het Sociom gebouw in Boxmeer van waaruit zij het Steunouder project coördineert.
Iris Steenbruggen voor het Sociom gebouw in Boxmeer van waaruit zij het Steunouder project coördineert.

Steun opa of oma, een win-win situatie!

Algemeen 739 keer gelezen

Het begrip steun(groot)ouders is in 2012 landelijk tot stand gekomen vanuit een gesignaleerde behoefte om kinderen van 0 – 12 jaar in kwetsbare situaties voor een dag(deel) per week steun te bieden. Iris Steenbruggen van Sociom coördineert dit binnen het Land van Cuijk. 

Door Ans Stoub

De beleidsnota Kansrijk Opgroeien gaf in 2023 het startschot om als 46e gemeente te starten met de werkwijze ‘Steunouder’ in het Land van Cuijk. Middels presentaties op basisscholen en benadering van verpleegkundigen, artsen en consultatiebureaus krijgt het initiatief zoveel mogelijk bekendheid. Al deze professionals kunnen helpen kinderen te signaleren die in aanmerking zouden kunnen komen. Ook particulieren kunnen bij Sociom via een aanmeldingsformulier een hulpvraag indienen.

Voorbeelden van een kwetsbare situatie kan een scheiding, geen of een zeer beperkt sociaal netwerk hebben of psychische problemen in het gezin zijn. Bij een aanvraag is er allereerst een gesprek bij het gezin thuis om de situatie en het kind te leren kennen. Zodat er een inschatting gemaakt kan worden van de steunbehoefte van het individuele kind en gezin.

De steun(groot)ouders zijn vrijwilligers die het fijn vinden om een dag(deel) een kind laagdrempelige, informele zorg te bieden in een fijne omgeving waar het lekker kan spelen. Ook met de potentiële steun(groot)ouders wordt een kennismakingsgesprek gevoerd, ook om hun voorkeuren te horen. De een wil een jong kind om de hele dag mee door te brengen, de ander een schoolgaand kind. Zij krijgen bij deelname een digitale training vanuit de landelijke organisatie.
De coördinator van Sociom onderzoekt de matchmogelijkheden qua gezamenlijke interesses maar ook qua woonafstand. Bij een mogelijke match wordt een kennismaking afgesproken. Dat is altijd spannend voor alle betrokkenen.

Hoe meer steun(groot)ouders er zijn, hoe groter de matchmogelijkheden worden. Wat is er mooier dan dat een kind aan u vraagt: “Mag ik dan bij jou komen spelen?”

Info/aanmelden: sociom.nl/aanbod/steunouder of via: 06 - 899 73 964.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant