Oud-papier: niet meer opgehaald, maar naar containers te brengen.
Oud-papier: niet meer opgehaald, maar naar containers te brengen. Foto: De Maas Driehoek
column

‘Nog een geluk dat de afvalkalender niet op papier is verspreid’

Column 2.247 keer gelezen

Geniaal plan. Altijd al gedacht dat het een heel gedoe was om eens in de vier weken vrachtwagens langs alle huizen te laten rijden om het oud papier op te halen.

Het staat me nog helder bij hoe onze kinderen om de zoveel tijd op de zaterdag voor dag en dauw (althans in de belevingswereld van jonge mensen) op pad moesten om de vrachtwagen mee te helpen vullen. Opvoedkundig kwam het me goed van pas. En zij maar mopperen. Nu zullen ze wel grommen dat ze te vroeg geboren zijn, want je mag dus tegenwoordig om veiligheidsreden de jongeren niet meer achter op zo’n vrachtwagen zetten.

We moeten sinds de start van onze nieuwe gemeente en het nieuwe jaar de oude kranten en de bergen aan verpakkingsmateriaal zelf wegbrengen. De vervuiler betaalt, jazeker, maar dit opvoedkundige aspect knaagt aan me.
Twee uurtjes per week krijgen we met het hele dorp de tijd om de hele kneut samen te brengen. Maar het plan is net zo geniaal als desastreus. Ook al zijn er nu genoeg mensen die wel andere, minder fraaie manieren weten om van het oud papier af te komen, d’r zijn er toch nog te veel van goede wil. Zo zag ik op een foto van afgelopen zaterdag een erg lange rij auto’s staan bij het verzamelpunt van Vierlingsbeek.

Dat was kat in het bakkie voor het gloedjenieuwe raadslid van onze gloedjenieuwe gemeente, Marc Oudenhoven. Hij gaat er vragen over stellen, zo heeft hij al aangekondigd. Is er iemand die Marc een handje kan helpen? Wil die even berekenen hoeveel brandstof er door al die auto’s - het ronken tijdens het wachten graag ook even meetellen - wordt verbruikt. Als we oud papier verzamelen omwille van het milieu, hoeveel lijdt datzelfde milieu als twee duizend auto’s ( 1 op elke 500 inwoners, zal toch niet overdreven zijn?) naar de verzamelplekken worden gereden? En let wel: één verzamelplek per dorp, ongeacht de grootte van het dorp, slechts twee uur per week. Hulde trouwens voor mijn buurman. Die heeft geen auto en mag dus zijn rollator als mini-kraakwagen laten functioneren.
Terwijl Marc Oudenhoven, waarschijnlijk spoedig gevolgd door 36 andere gemeenteraadsleden, zich opwindt, doe ik in alle rust een voorspelling: deze regeling gaat héél snel veranderen.

Nog één geluk: de afvalkalender is niet in gedrukte versie verspreid. Dat had de berg papierafval nog groter gemaakt.

Koos

Uit de krant