Afbeelding

Leerlingen Peter Dehing in BZT show

Kunst en cultuur 63 keer gelezen
CUIJK - Het is al weer even geleden dat de NCRV televisie contact opnam met Peter Dehing Dance Studio’s uit Cuijk met de vraag om een bijdrage te leveren aan de BZT show. Maar nu is het dan bijna zover want na repetities en wat organiseren en het maken van de juiste kostuums (voor iedereen acht coupeuses) konden op vrijdag 2 maart opnamen worden gemaakt in Hilversum. De uitzending hiervan is op zaterdag 10 maart.

[image=209269]

“Ik weet nog dat ik vijftien jaar geleden gebeld werd of ik ook kon klompendansen”, lacht Peter. “Natuurlijk had ik tijdens mijn opleiding wel het vak caractere (veredelde vorm van volksdansen) gehad, waar veel dansvormen van de hele wereld voorbij kwamen, maar klompendans, nee dat zat er niet bij.” Omdat het niet zijn wereld was, hield Peter zich er lange tijd afzijdig van.
Maar toen kwam het! Een van werelds beroemdste choreografen, Hans van Manen, ging massaal klompendansen op de dam in Amsterdam, en dat was voor Peter Dehing een deuropener. “Als hij dat kan met zijn reputatie, kan het mij ook niet schaden met mijn theaterdans activiteiten.”
Maar ja hoe kom je nu aan materiaal? Nu dansers reizen vaak de hele wereld over. En dat doet Peter Dehing ook met grote regelmaat, want nog steeds is hij een graag geziene gastdocent, vooral in New York. Een aantal jaren geleden had hij zelfs in Brazilië een ontmoeting met een tapdanser uit Brazilië waarvan de vrouw werkt voor ‘Cirque du Solei’. En daar kwam dat gesprek over dat klompendansen op tafel, wat toch ook wel weer heel ver zelfs iets met tapdansen van doen heeft in de geschiedenis van de dans. (clogging). “Zij kende groepen Nederlanders die ooit geïmmigreerd waren daarheen, en die de oude Hollandse en ook zeker niet te vergeten deels Belgische traditie in ere hielden.” Bijna wekelijks kwamen ze bij elkaar om de oude traditie te beoefenen. “En meedoen natuurlijk, wat werden we met open armen ontvangen en wat hebben we plezier gehad. En grappig genoeg we hadden geluk dat we al konden tapdansen, want stom eenvoudig wat velen denken was het niet.”
Daarna was voor Peter Dehing het hek van de dam en heeft hij nog veel research gedaan om meer te weten te komen over klompendansen en het zich vooral ook eigen te maken. Voor het optreden in de BZT televisie show werden er eisen gesteld. Het gaat om een meisje van 11 jaar Lotte wat dit als wens heeft ingestuurd; ze wil leren klompendansen op de TV.
Peter Dehing moest dus met een aantal van zijn leerlingen uiteindelijk zeven personen iets maken waar het meisje aan mee kan doen. Nu maar kijken of het gaat lukken. De uitzending van de BZT show is op zaterdagavond 10 maart 17:45 uur bij Z@pp Ned 3.Uit de krant