Wilma Pranger sluit eind mei na dertig jaren de deuren van De Wolhoek. (Tekst en foto: Jos Gröniger)
Wilma Pranger sluit eind mei na dertig jaren de deuren van De Wolhoek. (Tekst en foto: Jos Gröniger)

Wilma Pranger sluit De Wolhoek: ‘Ik ga het heel erg missen’

Algemeen 3.695 keer gelezen

GENNEP | Haar gevoel zegt ‘nee’, het verstand zegt ‘ja’ tegen Wilma Prangers genomen besluit. De Mookse onderneemster sluit eind mei de deuren van haar winkel De Wolhoek in Gennep. De nog krasse tachtiger gaat het dan na 68 jaar ondernemerschap kalmer aan doen, en draait de deur van de winkel aan de Spoorstraat in Gennep na dertig jaar dicht. “Ik krijg tijd om met mijn camper eropuit te gaan.” 

Het besluit om te gaan stoppen werd niet van de ene op de andere dag genomen. Sterker nog; tijdens het interview herhaalt Wilma meerdere keren niet overtuigd te zijn. “Ik heb het nog steeds niet tegen alle vaste klanten gezegd. Als iemand zegt te hopen dat ik mijn winkel voortzet, krijg ik het al moeilijk.” 

Ondernemers
Vaste klanten heeft Wilma Pranger in De Wolhoek, maar ook incidenteel weten mensen de winkel voor garen, wol en fournituren te vinden. “Ook gasten van Center Parcs of campings komen hier binnen”, zegt de eigenaresse die samen met haar man Ben op 10 oktober 1994 De Wolhoek in Gennep startte. “We hadden samen 38 jaar het BP tankstation aan de Rijksweg in Mook waar nu de Tinq zit. Daar had ik al een klein hoekje met garens en wol. Ik wilde in Malden of Gennep een winkel met handwerkartikelen. Dat werd Gennep. We noemden het De Wolhoek.”
Tien jaar lang vergezelde echtgenoot Ben haar in de winkel. “Ben werkte niet in de winkel, maar was er wel om me gezelschap te houden. We aten altijd samen onze boterhammen tussen de middag”, zegt Wilma, die er na Bens plotselinge dood alleen voor stond, “Ik doe het nog steeds in mijn uppie.”

Geen schrikbeeld
Ze runde De Wolhoek al die jaren alleen. Probleemloos, totdat haar de stilte in de zomermaanden zwaar begon te vallen. Van stilte is tijdens het interview tussen de middag geen sprake. Meer dan eens rinkelt de winkelbel. De klanten worden naar tevredenheid geholpen. In de zomer is dat anders. “Handwerken is geen activiteit voor de zomermaanden. In de zomer is het hier stil omdat er minder klanten komen. Ik zit er dan heel veel alleen. Daar zie ik voor komende zomer en komende jaren tegenop.” Voordat het idee een schrikbeeld wordt is in overleg met haar zonen en dochter besloten vóór de zomer De Wolhoek te sluiten. Een andere reden om te stoppen is de prijsstijging. “Ik houd steeds minder over.”

Uitverkoop
Deze week kondigt Wilma bij De Wolhoek de sluiting aan. “Ik ga de wol en garens met korting verkopen. Alles mag voor bijna de helft weg. Hoe lang de uitverkoop doorloopt hangt ook af van de belangstelling”, zegt de Mookse.

Bezig blijven
Wilma is niet bang voor het zwarte gat. “Ik ga de lieve klanten en De Wolhoek natuurlijk best missen, maar ik krijg er wel wat voor terug. Ik ga namelijk niet achter geraniums zitten. Thuis heb ik nog breimachines waarop ik nog werk. En ik kan nu gaan en staan waar ik wil. Ik heb al jaren een camper die ik zelf rijd. Een bezoek aan mijn zoon in Noorwegen en dochter in Maasluis ga ik zeker maken. En daarnaast ga ik buiten de weekenden tripjes maken wanneer ik maar wil.”
Dat zijn mooie vooruitzichten. Nu geniet Wilma nog enkele maanden van De Wolhoek met al haar lieve klanten. “Ik wil iedereen bedanken voor de klandizie, vertrouwen en de gezelligheid.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant