Een medewerkster van Pantein (midden) legt uit wat robot Sara allemaal kan.
Een medewerkster van Pantein (midden) legt uit wat robot Sara allemaal kan. Foto:

OnStage Doe Dagen bieden kijkje in de toekomst

Algemeen 1.205 keer gelezen

CUIJK | Het gebruik van een douchestoel, tillift of rolstoel is voor veel mensen heel normaal. Zowel bewoners als medewerkers van zorgcentrum Castella, onderdeel van Pantein, maken dagelijks gebruik van deze technologische gemakken. Voor de vmbo-leerlingen uit de regio zijn deze zorg-hulpmiddelen wat onbekender. Dat bleek wel toen ze donderdag 21 maart een kijkje kwamen nemen tijdens een zogenaamde Doe Dag, georganiseerd door Land van Cuijk & Maasduinen OnStage. De heuse zorgrobot ging zelfs voorbij ‘onbekend’.

Sara, zoals de zorgrobot heet, kan met de bewoners van Castella interacteren op een manier passend bij hen. Middels opgeslagen foto’s herkent Sara de persoon met wie ze praat en weet ze ook de interesses van hem of haar. “Je ziet heel goed dat mensen die bijvoorbeeld lijden aan dementie helemaal opleven als Sara muziek speelt van vroeger. Dat spreekt hen aan.” Volgens deze medewerkster van Castella heeft de robot een uiterst positieve invloed op de bewoners. “In het begin dacht ik ‘wat moeten we in godsnaam met zo’n robot’, maar nu vind ik wel fijn. Wij kunnen zo nu en dan even andere dingen doen terwijl de mensen hier bezig worden gehouden. Dat is erg praktisch. En de bewoners vinden Sara ook leuk. Er zijn er zelfs een aantal, sommige met zware dementie, die Sara herkennen en leuk gedag zeggen.”

“Ik vind die robot wel bijzonder.”, zegt één van de leerlingen die deze donderdag bij Castella kwam kijken. Van deze enige jongen tussen veertien meisjes wordt snel verwacht dat dit stukje techniek hem aanspreekt. Een misplaatst vooroordeel, wetend dat hij bij het Beroepenfeest in Pica Mare in Gennep op 7 maart enkel koos voor bedrijven in de sector zorg en welzijn. “Ik ben dinsdag bij een BSO wezen kijken.”, zegt de jongeman. “Maar dit hier vind ik ook wel bijzonder!” Of hij zichzelf ook daadwerkelijk in deze sector ziet werken blijft in het ongewis. Er moeten natuurlijk nog heel wat jaartjes aan opleiding en opgroeien bijkomen. “Ik vind het daarom goed dat zo’n Doe Dag er is. Zo kan ik kijken of dit iets voor mij is.”


De tillift is enorm handig om mensen het bed uit te krijgen.

Ontdekken
Zijn klasgenote knikt instemmend: “Op deze manier kan ik ontdekken of ik het wel leuk vind.” Ook zij twijfelt wel of haar toekomst in de ouderenzorg ligt, zoals ook haar moeder doet. Dinsdag liep ze namelijk ook een dagje mee bij Unik, dat zich specialiseert in kinderen met een achterstand. “Met zo’n Doe Dag kan ik ontdekken of iets bij mij past. Dat is beter dan met een opleiding beginnen om er dan halverwege achter te komen dat het toch niet zo mijn ding is.” Afgaand op de meningen van de andere deelneemsters is dit wel de algemene gedachte onder de vmbo’ers. Het aantal beroepsmogelijkheden is natuurlijk enorm en rijk. Zo’n Doe Dag helpt met het scheiden van het banenkaf van het carrièrekoren.

Laagdrempelig
Dat de samenwerking met OnStage vruchtbaar is voor ook de bedrijven, dat bevestigt Ilona van Pantein. Hoewel ze geen concrete cijfers heeft weet ze zeker dat het zinvol is. “Eén van de kinderen van toen is inmiddels een ‘bijbaner’. Maar met zo veel leerlingen die hier langs komen – op deze donderdag wordt Castella alleen al door 40 kinderen bezocht – weet ik zeker dat het er meerdere zijn.” Sandra Reuvers, coördinator van OnStage Land van Cuijk & Maasduinen, durft dit ook wel te bevestigen. Op landelijk niveau houdt bijna 30% van de leerlingen die een bedrijf bezoekt wel op een manier contact. “Ik denk dat zo’n Doe Dag het laagdrempeliger maakt om later weer een keer binnen te vallen.”, aldus Sandra. Ilona knikt instemmend: “Jazeker, dat denk ik ook. Wij blijven dan ook graag meedoen. Als het aan mij ligt stellen we volgend jaar ook locaties in bijvoorbeeld Boxmeer of Gennep open.”

Toekomst
Indien dat lukt dat kunnen nog meer kinderen kennismaken met een carrière in de zorg en ontdekken of hier hun toekomst ligt. De zorgsector zelf, die al jaren onder druk staat en ook voor de toekomst de nodige problemen voorziet, ziet hen in ieder geval heel erg graag komen. Want hoe handig die apparaten ook kunnen zijn, lang niet alles is te vervangen door zorgrobots zoals Sara.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant