Pastoor Norbert van der Sluis tijdens de bijeenkomst in Overloon. (foto: Albert Hendriks)
Pastoor Norbert van der Sluis tijdens de bijeenkomst in Overloon. (foto: Albert Hendriks)

'Bisschop bemiddelen in kerkconflict Overloon'

Religie 858 keer gelezen

OVERLOON | Voorzitter Bert Bardoel van Fanfare Vriendenkring uit Overloon doet een beroep op de nieuwe bisschop Gerard de Korte van 's-Hertogenbosch om te bemiddelen in het conflict tussen de vrijwilligers van de Overloonse H. Theobalduskerk en het bestuur van fusieparochie Maria, Moeder van de Kerk. "Want het mag niet zo zijn dat deze kerk straks niet meer het middelpunt van onze gemeenschap is", onderstreept Bardoel.

Als De Korte de uitdaging aanneemt, zal hij goed voorbereid af moeten reizen naar Overloon. Want als één ding woensdagavond tijdens de bijeenkomst in gemeenschapshuis De Pit pijnlijk duidelijk werd, dan is het wel dat er nog een boel ruimte zit tussen de 'eisen' van de fusieparochie en de 'wensen' van de Overloonse geloofsgemeenschap. "De pastoor kwam met voorstellen voor de eucharistievieringen, die veel meer op de liturgie zijn gestoeld. Later bleek dat de plannen gewoon zouden worden doorgevoerd. Zonder overleg", legt Anton Broekman van het voormalige kerkbestuur de reden uit waarom de beheercommissie een half jaar geleden opstapte. "Wij hebben toen aangegeven dat wij een lange traditie kenden van gebedsdiensten die bovendien goed bezocht worden. Hierop is ons aangegeven dat 'het altijd wat is met Overloon'. Daarna hebben ze ons verteld dat als iedereen zou opstappen, dan er dan gewoon andere vrijwilligers gevonden zouden worden. Er zat geen enkele ruimte in de gesprekken. Maar als we uit deze impasse willen komen, zal de houding bij het parochiebestuur en pastoor moeten veranderen. En als dat niet kunnen, dan moeten ze plaatsmaken voor mensen die dat wel kunnen. Want vergissen is menselijk, maar volharden in een vergissing is duivels!"

'Verantwoordelijkheid pakken'
Ook andere gastsprekers noemden pastoor Norbert van der Sluis 'autoritair' en 'niet gemakkelijk te benaderen'. De hoofdpersoon in kwestie hoorde het aan en liet de kritiek voor wat het was. "De kerk is een kostbaar bezit en die in Overloon willen wij niet sluiten. Maar een kerkgebouw is niet allesbepalend voor het geloof. Ik roep iedereen op om juist nu zijn of haar verantwoordelijk op te pakken, mee te werken en samen gestalte te geven aan de boodschap van God."
Met die boodschap kwam Van der Sluis duidelijk niet verder bij de 250 aanwezigen. Parochiebestuurslid Rens Hendriks wilde ter plekke nog de boel redden: "Er zal een vertrouwensband moeten ontstaan om samen verder te kunnen binnen de moederparochie. Als we daarin slagen, kan er heel wat. Ook op de manier zoals Overloon dat zou willen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant